Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ruska ponuda više nego dobra"

Beograd -- Ministar energetike Aleksandar Popović zadovoljan ruskom ponudom za izgradnju kraka regionalnog gasovoda kroz Srbiju.

"Ruska ponuda u vidu zainteresovanost Gazproma za gradnju kraka 'Južni potok', završetak skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizaciju NIS-a je više nego dobra", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović.

"Mislim da smo dobili više nego dobru ponudu i da treba, kroz pregovore s ruskom stranom, raditi na razjašnjavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinih aspekata i njegovoj realizaciji", rekao je Popović u intervjuu Politici.

On je rekao da je Vlada Srbije formirala radnu grupu, kojom predsedava premijer i koja će u narednim nedeljama, ali svakako ne gubeći vreme, sa ruskom stranom raditi na usaglašavanju dokumenta.

"Javnost će biti upoznata sa tekstom nakon što on bude usaglašen, a krajnju reč će, u svakom slučaju, jer je reč o međudržavnom sporazumu, dakle, zakonskom tekstu, imati Skupština", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, konkretna pitanja u vezi s gradnjom i vlasništvom nad gasovodom će svakako biti tema razgovora, ali ono što je apsolutno sigurno je da bi se u izgradnji gasovoda kroz Srbiju uposlile domaće kompanije, tako da bi Srbija i tokom gradnje i te kako imala koristi od ove investicije, vredne više od milijardu dolara.

Govoreći o modernizaciji Naftne industrije Srbije, Popović je rekao da je ona neophodna kako bi se i u srpskim rafinerijama proizvodilo gorivo evropskog kvaliteta, a za to je neophodan stateški partner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.