Ruska ekonomija se oporavlja, čak su i međunarodne prognoze povoljne — Mišustin

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2023, 14:05

Ruska ekonomija se oporavlja, čak su i međunarodne prognoze povoljne — Mišustin

  Ruska ekonomija se stabilno oporavlja, a čak i međunarodne organizacije predviđaju da će pratiti pozitivan trend, rekao je u sredu ruski premijer Mihail Mišustin obraćajući se učesnicima obrazovnog maratona Znanjie.
"Naša ekonomija se stabilno oporavlja. Sada čak i međunarodne organizacije predviđaju pozitivniju dinamiku za nas u naredne dve godine", rekao je on, ukazujući da je u aprilu Međunarodni monetarni fond "revidirao naviše svoju procenu ekonomskog rasta Rusije za faktor od dva." Mišustin je primetio da inflacija nije dostigla nivo od 20 odsto predviđen za Rusiju, već je do kraja 2022. bila manja od 12 odsto i da je sada ispod 3 odsto. On je podsetio da su analitičari u proleće 2022. predviđali dvocifren pad ruskog BDP-a, ali je u stvarnosti „pad, koji je u takvim okolnostima neizbežan, bio prilično umeren". Mišustin je rekao da je pad BDP-a od 2,1 odsto u 2022. odvukao neke resurse, ali je „i dalje daleko od katastrofe koju su naši zlobnici verovatno želeli da vide“. Mišustin je naglasio da su se prognoze o stopi nezaposlenosti od 10 odsto u Rusiji takođe pokazale pogrešnim: bila je na 3,7 odsto u decembru 2022. i pala na najniži nivo od 3,5 odsto u februaru. „Sve to pokazuje da se naša ekonomija prilagođava spoljnim pritiscima i opštoj situaciji u svetu“, rekao je Mišustin i dodao da kolektivni Zapad pokušava „da svoju kontrolu nad globalnom infrastrukturom pretvori u oružje“.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.