Ruska berza UPRKOS SANKCIJAMA obara sve rekorde: Zapad može samo da BESPOMOĆNO GLEDA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2019, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska berza UPRKOS SANKCIJAMA obara sve rekorde: Zapad može samo da BESPOMOĆNO GLEDA

Sankcije ne obeshrabruju Rusku berzu koja jača već godinu dana i svrstava se među najuspešnije na svetu

Dugo zapostavljena i smatrana rizičnom i previše zavisnoj o nafti, Moskovska berza čija je kapitalizacija krajem trećeg tromesečja iznosila 681 milijarde dolara, prema 576 milijardi krajem 2018. godine, sada čini čuda: indeks "RTS" (denominirano u dolarima) i "Moeks" (u rubljima) od početka godine su porasli više od 25 odsto i 35 odsto.

Poslednjih meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << glavne agencije za ocenjivanje su povećale ocene zemlje poboljšavajući njenu privlačnost za ulagače. U novembru je "Moeks" prvi put prošao na 3.000 bodova.

 - Ljudi koji su uložili u Rusiju početkom godine danas su jako srećni - smeši se Andrej Braginski, direktor za odnose s javnošću Berze, gladeći kravatu.

Smeštena u mirnoj zgradi nedaleko od Kremlja, Moskovska berza je mlada: dva indeksa "Miceks" (otad je preimenovan u Moeks) i "RTS" rođeni su početkom 1990-ih, na ruševinama SSSR-a, a na početku ruske tržišne ekonomije.

Berza integriše ova dva indeksa tek krajem 2011. godine poprimajući današnji oblik.

Njen nedavni porast je eksplodirao, dok je ruski rast i dalje diskretan (oko 1 odsto u prva tri tromesečja 2019.). Zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog priključenja Krima 2014. godine ostaju na snazi ​​i ipak nanose određenu štetu.

Za dobro zdravlje ruskih finansijskih tržišta treba zahvaliti politici Ruske centralne banke. Tokom monetarne krize krajem 2014. godine iznenada je podigla stopu na više od 17 odsto kako bi suzbila kolaps rublje, pod uticajem pada cena nafte i zapadnih sankcija. Od tada ga redovno snižava kako bi dostigla sadašnjih 6,50 odsto.

- Ruska berza je vrlo koncentrisana. Postoji mali broj velikih igrača - kaže Natalija Orlova, glavni ekonomista Alfa banke.

No, određeni broj njih nedavno je podelio ogromne dividende deoničarima, što je značajno poboljšalo tržište dionica.

U maju je gasni gigant Gazprom objavio nameru da isplati više od polovine očekivane dividende. Danas je dividendni prinos ruskih dionica blizu 7 odsto, što je za današnje prilike u svetu visoka stopa.

- Mnoge od ovih velikih grupa imaju mnogo novca, a malo ulažu zbog nesigurnosti sankcija i međunarodnog konteksta - kaže Orlova. - Ova situacija, u kojoj se donose odluke o isplati dividendi, a pri tome se ne ulažu, može dugo trajati jer sve funkcioniše kako treba.

Konačno, ruska berza profitira od povećanja cene nafte od početka godine, kao i niza metala - dva važna sektora ruske ekonomije. Ko ima najviše koristi? Strani investitori, koji čine gotovo 50 odsto deonica Ruske berze, ali i ruske institucije.

- Već se pojavljuju novopečeni privatni ruski investitori. Svakog meseca na tržištu se pojavi oko 100.000 do 150.000 novih privatnih ulagača - završava Andrej Braginski.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.