Rusima propao plan na Balkanu

Izvor: B92, 19.Jul.2021, 17:50

Rusima propao plan na Balkanu

Rafinerija nafte u Brodu prirodni gas iz Hrvatske koji će dobijati kroz privatni gasovod moći će koristiti isključivo za vlastite potrebe.

To se nije svidelo ruskim vlasnicima koji su pored gasifikacije rafinerije, planirali da gas prodaju trećim licima, na tržištu BiH, saznaje portal Kapital (Capital).

Naime, Rafinerija je od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS) dobila dozvolu za korišćenje gasovoda, ali ne za sve namene koje su želeli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Direktni gasovod se može koristiti isključivo za potrebe snabdevanja prirodnim gasom Akcionarskog društva 'Rafinerija nafte Brod', kao krajnjeg kupaca prirodnog gasa u skladu sa propisima", stoji u Rešenju RERS-a o izdavanju odobrenja.

Putin: Rusija se obavezala, ispuniće svoje obaveze

Podsećanja radi, u Rafineriji je izgrađena gasna sabirna kompresorska stanica sa kapacitetom od 40 miliona metara kubnih za komprimovani (sabijeni) gas. Taj gas je trebalo da se dalje isporučuje krajnjim potrošačima, ali od toga, bar za sada, očigledno neće biti ništa.

U RERS-u pojašnjavaju kako direktni gasovod ne može postati deo gasnog sistema, jer mu to nije namena.

"Direktnim gasovodom može se vršiti snabdevanje prirodnim gasom samo krajnjeg kupca, odnosno kupaca koji kupuje prirodni gas za vlastite potrebe, jer bi u suprotnom kupovina prirodnog gasa bila u svrhu preprodaje odnosno obavljanja tržišne delatnosti, čime bi direktni gasovod izgubio svoj status i postao gasni sistem ili jedan njegov deo, te bi se prilikom izgradnje i korišćenja i tretirao kao gasni sistem", navodi se u njihovom rešenju.

Vlasnici Rafinerije se žalili pa odustali

Izvor navedenog portala kaže kako su vlasnici Rafinerije na ovo rešenje bili uložili prigovor, ali da su ga povukli nakon što im je iz RERS-a sugerisano da će biti odbijeni.

U RERS-u su i razjasnili po kom osnovu je Rafinerija krenula u projekat gasifikacije.

Ministri saglasni: Povećati isporuku da bi cene pale

Naime, Zakonom o gasu je propisano da u slučajevima kada snabdjevač prirodnim gasom i kupac nameravaju potpisati ugovor o snabdevanju, a ne mogu dobiti pristup transportnom ili distributivnom sistemu mogu izgraditi direktan gasovod, uz prethodno odobrenje Regulatorne komisije.

To se upravo desilo u slučaju Rafinerije.

Oni su od "Gas prometa" sa Pala, inače zaduženog za transport gasa u Republici Srpskoj, tražili da se priključe na gasni sistem, ali kako nije bilo uslova, iskoristili su zakonsku odredbu koja im je omogućila da grade direktni gasovod.

Sporazum o gasifikaciji Rafinerije je potpisan u maju 2019. godine, a njime je predviđena izgradnja gasovoda i priključenje na gasni transportni sistem Hrvatske, dok je za snabdevanje određena firma "Crodux plin".

Cilj projekta je bio da se prirodni gas koristi za proizvodnju u rafineriji, a što značajno utiče i na zaštitu životne sredine i smanjenje zagađenja.

Međutim, ovaj projekat je naišao na veliko negodovanje javnosti, pogotovo iz Federacije BiH gde su smatrali kako je je reč o interkonekciji dve zemlje zbog čega se projekat po njihovoj oceni trebalo ugovarati na državnom nivou, a ne nivou entiteta, kako je to ovde bio slučaj.

Rusija sutra predstavlja novi tip višenamenskog borbenog aviona

U javnosti se velika prašina digla i u martu ove godine kada su pod okriljem noći ispod reke Save, inače državne granice, položene gasovodne cevi. Granična policija je po zahtevu ministarstva bezbednosti BiH pokrenula istragu, ali javnost o bilo kakvim rezultatima nije upućena.

Rafinerija nafte Brod, obustavila je proizvodnju 9. januara 2019. godine. Prethodila je eksplozija na jednom postrojenju iz oktobra 2018. godine kada je poginuo jedan radnik.

Završetak izgradnje gasovoda i početak industrijske aktivnosti u Rafineriji nafte u Brodu planiran je u narednim mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.