Rusiji mlrd. $ dnevno od energenata

Izvor: B92, 12.Mar.2008, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusiji mlrd. $ dnevno od energenata

Moskva -- Vrednost ruskog izvoza energenata bliža je sumi od milijardu dolara na dan, što će verovatno pojačati inflatorni pritisak.

Inflacija u Rusiji 2007. bila je 11,9 odsto

Povećanje zarade od nafte moglo bi takođe da podstakne vladu da smanji poresko opterećenje naftnog sektora u cilju povećanja stope rasta proizvodnje, smatraju u ruskoj brokerskoj kući UralSib.

Cena ruske nafte tipa Ural dostigla je ove nedelje rekordnih 100 dolara po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << barelu i kada barel bude prodavan po 107,5 dolara, dnevni izvoz sirove nafte, naftnih proizvoda i gasa vredeće milijardu dolara.

"Skuplja nafta i veća državna potrošnja su inflatorne i, uz verovatno povećanje priliva spekulativnog kapitala, sve će se više umanjivati konkurentnost ruske ekonomije", ocenio je vodeći analitičar UralSiba Kris Vafer.

Kurs ruske valute prema američkoj otišao je ispod 24 rublje za dolar prošlog meseca, prvi put za devet godina, i učinio rusku robu znatno skupljom. Istovremeno analitičari očekuju veću inflaciju od u vladi projektovanih 8,5 odsto.

Inače, ovogodišnji ruski budžet kalkulisan je na prosečnoj ceni uralske nafte od 65 dolara po barelu. Izvoz sa naftnog i sektora gasa daje gotovo 70 odsto ruskog izvoza, a ove će godine, ako se rast cena nastavi, i premašiti 70 procenata.

Visoke cene nafte pomoći će Rusiji da ublaži bojazni od smanjenja suficita tekućih plaćanja i smanjiti potrebu za zaduživanjem na međunarodnom tržištu, ističu analitičari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.