Rusija uspešno uvećava izvoz robe

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2013, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija uspešno uvećava izvoz robe

12.02.2013. -

Uoči stupanja Rusije u STO neki analitičari su govorili da će na tržište nagrnuti jeftina uvozna roba. Izjavljivali da stranci ako ne istisnu domaće proizvođače niskim cenama, to će negativno uticati na obime proizvodnje. Ali to se nije desilo.

Od trenutka pridruživanja Rusije STO udeo uvozne robe na unutrašnjem tržištu uvećao se neznačajno. U prodavnicama zaista ima nešto više stranog mleka i mesa. Ipak o naglom uvoznom bumu i tim pre o zameni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << robe ne može biti reči, uveren je šef Centra instituta spoljnoekonmske delatnosti Ekonomskog instituta RAN Vladimir obolenski.

- Pridruživanje Rusije STO nije moglo da nanese takvu super-opasnost našoj proizvodnji. Vlada je u vreme od 2001-2002. promenila prosečne stope tarife, one su smanjene za 2 odsto tokom godine. A kod nas, podsećam, obaveze u STO su da se samnji prosečna stopa za svu robu tokom 7 godina za 3,2%. To smanjenje početkom veka niko od naših domaćih proizvođača nije primetio. Cifre naše unutašnje proizvodnje govore o tome da uvoz nikako nije smetao razvoju naše proizvodnje.

Pripremajući se za stupanje u STO ruske vlasti su razradile specijalne mere podrške preduzeća. Na primer, za neke vrste robe prelazni period je sračunat do 2015. godine. Po mišljenju eksperata, to će biti više nego dovoljno. A nekim granama prelazni period neće biti potreban. tako u drvnoj indusriji sitaucija ostaje stabilna, teško da će nešto negativno da utiče na nju, uverena je analitičar agencije Investkafe Darja Pičugina.

- Svaki proizvođač orijentisan je na određeno tržište, zato takve očigledne konkurencije između naših proizvođača i drugih zemalja nema, jednostavno zato što nije povoljno voziti drvnu građu iz Kanade u Nemačku. Povoljnije je voziti je iz Rusije. Sada u okviru STO takse će biti malo manje, malo će pasti cena naše šume, što će je učiniti privlačnijom na stranom tržištu.

Rusija ima ogroman izvozni potencijal, govore eksperti. Uvećanjem tempa proizvodnje uvećavaće se i izvoz. Komentariše direktor analitičkog departmana komapnije Alpari Aleksandar Razuvajev.

- U suštini potencijal je mnogo veći nego što se čini, pošto je glavni naš trgovinski partner Evropa, gde je bitan pad. Znači kada oni pad prevladaju, potražnja će biti veća. Mislim da i agrarni sektor i vojna industrija imaju vrlo dobar potencijal.

Prema raznim ocenama, stupanjem u STO ruska ekonomija dobija od 3 do 11% unutrašnjeg bruto proizvoda u srednjoročnoj perspektivi. Osim toga, smanjenje izvoznih taksi smanjiće cene za mnoge vidove robe. A to znači da kraju će biti na dobitku ne samo strane kompanije, već i svaki ruski građanin.

Pavel Orlov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.