Rusija upozorila: Loš znak

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 16:51

Rusija upozorila: Loš znak

Konfiskovanje ruske imovine poslalo bi negativan signal.

Potencijalno konfiskovanje imovine ruske Centralne banke od strane zapadnih vlada poslalo bi negativan signal drugim centralnim bankama i imalo negativan uticaj na međunarodne finansije, rekla je guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina.

Evropska unija je u ponedeljak usvojila zakon koji članicama dozvoljava da ostvare profit od zamrznute imovine ruske Centralne banke, što predstavlja prvi konkretan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korak ka cilju bloka da iskoristi ovaj novac da finansira obnovu Ukrajine posle rata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Zapad da će dobiti oštar odgovor ukoliko imovina bude konfiskovana, opisujući taj plan kao "krađu", prenosi Rojters.

Nabiulina je istakla da će banka preduzeti korake da zaštiti svoju zakonsku imovinu i dodala da bi konfiskovanje bilo "kršenje osnovnog principa zaštite rezervi centralne banke".

"Po našem mišljenju, odstupanje od ovog principa će dovesti do posepenog podrivanja sistema međunarodnih finansija i položaja rezervnih valuta u svetu", zaključila je guvernerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.