Rusija u ulaže u Srbiju pet milijardi evra

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija u ulaže u Srbiju pet milijardi evra

17.12.2013. - Srbija najvažniji partner Balkanu

U radnoj poseti Beogradu je ponovo nakon kraćeg vremena boravio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, gde je učestvovao na sednici međuvladinog Komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. Ono što je tom prilikom najviše odjeknulo u srpskoj javnosti, to je njegova najava da će Rusija u narednom periodu uložiti u Srbiju oko 5 milijardi dolara, a takođe je bio jasan i zbog čega njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zemlja ovde investira toliki novac, s obzirom da je doslovno rekao da je «Srbija za Rusiju glavni strateški partner na Balkanu».

Naime, Aleksandar Novak je tokom obilaska rafinerije Pančevo bio još precizniji, naglasivši da će u njoj tokom sledeće dve godine biti povećan kapacitet za preradu naftnih derivata, a ujedno je najavio i da će sledeće godine u Novom Sadu početi realizacija projekta modernizacije tamošnje rafinerije, u kojoj će biti izgrađeni kapaciteti za proizvodnju i preradu ulja. Po njegovim rečima, vrednost samo tih ulaganja će iznositi jednu i po milijardu evra. A da rusko-srpska saradnja neće ostati samo na tome, potvrđuje i ova njegova izjava: “Osim energetike mi razvijamo saradnju i u drugim oblastima u kojima imamo zajednički interes, kao što su transport, saobraćaj, poljoprivreda, industrija, sfere zdravstva, obrazovanja i kulture”.

Podsetimo se, ovo je već druga poseta tog ruskog ministra u poslednje vreme jer je još nedavno boravio u Beogradu, kada je učestvovao na ceremoniji otvaranja radova na gasovodu Južni tok, a tada je srpskoj javnosti pročitao ličnu poruku Vladimira Putina.

Kako vidimo, ruske kapitalne investicije se u svakom slučaju na ovim prostorima ipak nastavljaju, i to u sve većem obimu. Uostalom, to je u subotu kazao i domaćin gostima iz Rusije, ministar Milan Bačević, koji je potvrdio da su u Srbiji za poslednjih godinu dana započeta ruska ulaganja u vrednosti od dve milijarde dolara,odnosno da će ruske investicije u Srbiji u naredne tri godine iznositi tri milijarde evra, a za pet godina će dostići čitavih pet milijardi evra.

A to je u ovom trenutku za opustošenu srpsku ekonomiju najvažnija vest, isto kao i pomenuta najnovija izjava ruskog ministra Novaka – da je Srbija za Rusiju najvažniji strateški partner na Balkanu, što sigurno obećava dotok finansijskih sredstava iz Rusije i u budućnosti.

Rako Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: Tanjug    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.