Rusija u top 3 – po prvi put

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 10:54

Rusija u top 3 – po prvi put

Rusija je prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije.

Trgovinski promet dve zemlje za pet meseci ove godine je dostigao 27,1 milijardu dolara, pokazuju podaci indijskog Ministarstva trgovine i industrije.

Prema podacima Ministarstva, u periodu januar-maj obim bilateralne trgovine porastao je 3,8 puta, na rekordnih 27,1 milijardu dolara, zbog povećanja indijske kupovine ruske robe 3,9 puta - do 26,5 milijardi dolara, što je omogućilo Rusiji da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostane drugi najveći uvoznik robe u zemlji.

Osim toga, naglo je porastao i izvoz indijskih proizvoda u Rusiju - 2,6 puta, na 639 miliona dolar, preneo je Sputnjik.

Najveći trgovinski partner Indije i dalje je Kina sa ukupnim prometom od 41,1 milijardu dolara, iako je brojka za godinu dana pala za 9,3 odsto.

Druge ostaju Sjedinjene Američke Države, čiji je obim trgovine sa Indijom za godinu smanjen za 12,5 odsto, na 30,4 milijarde dolara.

Trgovinski promet između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije od januara do maja smanjen je za 11 odsto, na 24,2 milijarde dolara, zbog čega je ova zemlja pala na četvrtu poziciju.

Saudijska Arabija je na petom mestu sa prometom od 18,3 milijarde dolara, što je pad od 9,1 odsto na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije

Izvor: Capital.ba, 16.Jul.2023

MOSKVA – Rusija je prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije, jer je trgovinski obim dvije zemlje za pet mjeseci ove godine dostigao je 27,1 milijardu dolara, pokazuju podaci indijskog Ministarstva trgovine i industrije. FOTO: Pixabay Prema podacima Ministarstva, u periodu januar...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.