Rusija u strahu od alternativnih goriva

Izvor: S media, 03.Jul.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija u strahu od alternativnih goriva

Rusija, čije se ekonomsko blagostanje zasniva na prodaji nafte i gasa, nema odgovor na pad tražnje ukoliko se njeni najveći klijenti preorijentišu na alternativne izvore energije, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

On je dodao da zapad optužuje Rusiju, najvećeg svetskog izvoznika gasa i drugog po veličini prodavca nafte, da koristi izvoz energenata za političke pritiske i taj deo sveta aktivno traži alternativne izvore energenata.

To će biti sistemski >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << problem za rusku ekonomiju, orijentisanu na izvoz sirovina, rekao je Medvedev na sednici prezidijuma Državnog saveta, posvećenoj pitanjima povećanja energetske efikasnosti privrede održanoj u Arhangeljsku.

"U istoriji jednom, možda dva puta u sto godina, dolazi do energetske revolucije... i nema sumnje da će vodonično gorivo u čije se usavršavanje ulažu milijarde dolara postati realnost", rekao je Medvedev.

"Troše milijarde dolara samo za to, da ne bi kupovali rusku naftu i gas", dodao je ruski predsednik.

On je takodje naglasio da ruska privreda "pati" od neefikasnog korišćenja vlastitih resursa, zaostajući za zapadom po pitanju štednje energije, spaljujući "bezumno" svoje zalihe, preneo je Itar Tas.

"Samo sada imamo šansu da nadoknadimo ovo zaostajanje, a kasnije to kašnjenje nećemo moći da nadoknadimo", upozorio je Medvedev.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.