Rusija traži zlato na dnu Atlantika

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija traži zlato na dnu Atlantika

16.07.2011. -

Rusija će pokušati da izdejstvuje pravo prioriteta na istraživanje okeanskih nalazišta u Atlantiku. Ovo je za „Glas Rusije" izjavio direktor Polarne morske geološko-istraživačke ekspedicije Vladimir Krjukov nakon završetka prve etape istraživanja rudnih nalazišta na dnu Atlantskog okeana.

Ruski naučni brod „Profesor Logačev" vrši istraživanje nalazišta bakra, cinka, zlata i srebra u rejonu 13. stepena severne širine na Središnjem Atlantskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << grebenu. To su vrlo bogata nalazišta. Na kopnu takvih nema. Za poslednjih 5-7 godina ruski morski geolozi su pronašli prilično mnogo sličnih polja u Atlantskom okeanu. Usled toga Rusija, koja ima prioritet u pronalaženju ovih ruda preko OUN pokušava da izdejstvuje formiranje prava na njihovo korišćenje izjavio je Vladimir Krjukov:

Krajem godine Rusija je podnela zvaničnu prijavu Komisiji za morsko dno pri OUN za istraživanje i pronalaženje nalazišta sulfatnih ruda. Bukvalno ovih dana na Jamajci će ova komisija razmotriti rusku prijavu. Odnos prema nama je dobronameran. Ona će verovatno biti odobrena. Prijava će sigurno biti usvojena i Rusija će dobiti svoju deonicu za dalje radove, koji su predviđeni za 15 godina.

Na dubini od oko 4 kilometra na dnu Atlantika ruski stručnjaci su već otkrili nekoliko vrlo bogatih nalazišta. Prognoza je – preko 13 miliona tona dragocenih i retkih metala. Za podvodne rezerve veliko interesovanje pokazuju geološko-istraživačke ekspedicije mnogih zemalja, istakao je Vladimir Krjukov.

Kako ističe Vladimir Krjukov, dešava se da se na ruskim objektima sreće nekoliko naučno-istraživačkih brodova iz različitih zemalja. Čak postoji izvestan red za proučavanje pojedinih deonica dna Svetskog okeana. Jasno je da istraživanja imaju geopolitički karakter i zato su potrebna i opšta, usaglašena pravila za ponašanje na moru. Poziciju Rusije u vezi s razvojem saradnje u ovim pitanjima na primeru delatnosti „arktičke petorke" potvrdio je ovih dana ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu, koji je dao dopisniku „Glasa Rusije" u vašingtonskom sudiju radio kompanije.

Svaki problem u regionu se može rešiti mirnim putem. I nijedan problem ne zahteva vojno prisustvo niti bilo koje zemlje, niti organizacije, koja nema veze s regionom. Arktička petorka – Rusija, Sjedinjene Države, NATO, Norveška i Danska mogu odlično da obezbede svaki nivo slobode i bezbednosti saobraćaja brodova. Mi smo otvoreni za saradnju s drugim zemljama, ali na osnovu pravila, koja utvrdi „arktička petorka". Još jednom ističem – svaki problem u regionu može i treba da se rešava isključivo mirnim putem u okviru međunarodne morske konvencije.

Ruski brod „Profesor Logečev" će u najskorije vreme natankovati gorivo i nabaviti namirnice u luc Las-Palmas na Kanarskim ostrvima. Posle toga će se istraživanja dna Atlantskog okeana nastaviti. Rezultati ekspedicije, koja će se završiti u jesen pozvani su da potvrde osnovanost ruske prijave za istraživanje i eksploataciju nalazišta u ovom regionu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.