Rusija se vraća u Finsku

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se vraća u Finsku

25.04.2014. -

Akcionari finske kompanije Fenovojma doneli su konačnu odluku da podrže izgradnju rusko-finske atomske energetske stanice Hanhikivi1. Ugovor o izgradnji stanice uz učešće ruske firme Rosatom Oversiz- podružnice državne korporacije Rosatom i Fenovojma, bio je potpisan još prošle godine.

Danas Rosatom ostvaruje, odnosno sprema se za realizaciju nekoliko projekata u smislu izgradnje atomskih stanica u različitm državma. Dovljno je pomenuti Mađarsku, Tursku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Bangladeš. Svaka od ovih država ima svoje osobenosti. Jedinstvenost Finske je u tome da će to biti jedini atomski projekat koji će Rusija realizovati na teritoriji EU, govori direktor Fonda energetskog razvoja Sergej Pikin.

- Ako smo u drugim državama imali nestalnu situaciju, Bugarska je odustala a i u Mađarskoj takođe nije sve jasno i jednostavno, onda se može reći da je Finska jedina država koja nastavlja da razvija atomsku energiju i vodi se ne političkim već ekonomskim razlozima. Ekonomija je za njih na prvom mestu. Upravo zato izbor je pao na Rosatom, a ne na francuske ili američke kompanije koje se zaista jesu trudile da izvrše pritisak na finsku vladu.

Rosatom je pobedio zato što je ponudio najnižu cenu izgradnje i sufinansiranje datog projekta. Stanica će biti „isplaćena“ odnosno investicija će se vratiti, najpre zbog toga što će cena dobijanja električne energije verovatno biti fiksirana na duže vreme. Upravo zato novac će se i vraćati investitorima- Rosatomu i finskoj strani.

Pretpostavlja se da će Rosatom Oversiz za stanicu Hanhikivi postaviti reaktor snage 1200 megavati. U Finskoj dobro znaju šta je ruska atomska tehnologija. Već mnogo godina u Finskoj radi atomska centrala Loviza, govori Andrej Gagarinski, savetnik direktora Ruskog naučnog centra Institut Kurčatovski:

- Sa Finskom imamo dobro iskustvo. Još 70-tih godina bila je izgrađena atomska centrala po ruskom projektu. To je bio prvi izlaz Sovjetskog saveza iza gvozdene zavese u smislu atomske energije. Ova stanica- centrala do danas odlično radi, i čak je za 10-tak% povećala svoju snagu.

Reaktor za Hanhikivi, po mišljenju eksperata- to je najbolji projekt među onima koje Rusija ima danas. On je pouzdan, sa visokim nivoom bezbednosti koji je potvrđen i priznat u svetu. Radi se o projektu Rosatoma iz 2006,godine. Projekt u potpunosti odgovara standardima MAGATE i pripada generaciji 3+. On se sve vreme razvija, povećava snagu reaktora, snižava se potrošnja goriva i poboljšavaju se druge karakteristike.

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kompanija Continental Wind Serbia rekonstruiše nove kilometre puteva i u opštini Alibunar

Izvor: KovinEkspres.rs, 25.Apr.2014

Prošle godine potpisan je ugovor sa kovinskom opštinom, a ove i sa alibunarskom – Dodatna podrška građanima kroz direktnu donaciju od 25 hiljada evra za prioritete lokalnih zajednica Alibunar, 25. april 2014. godine – Predsednik opštine Alibunar, Đurica Gligorijev i direktorka kompanije Continental...

Nastavak na KovinEkspres.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.