Rusija saopštila: Izgledi nisu sjajni

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 14:45

Rusija saopštila: Izgledi nisu sjajni

Kremlj je saopštio da izgledi za produženje ugovora o crnomorskom žitu uz posredovanje UN nisu sjajni.

Tvrde da obećanja o uklanjanju prepreka za ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva nisu ispunjena, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da trenutni sporazum ne funkcioniše za Rusiju, uprkos nekim naporima Ujedinjenih nacija da se delovi sporazuma koji se odnose na interese Moskve sprovedu.

"Nijedan dogovor ne može da stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na jednoj nozi: mora da stoji na dve", rekao je Peskov novinarima. "U tom pogledu, naravno, sudeći po današnjem stanju, izgledi (za njegovo produženje) nisu tako sjajni".

Prošlog meseca, Rusija je saopštila da će produžiti sporazum za još 60 dana, iako su Ujedinjene nacije, Ukrajina i Turska insistirale na ponovnom produženju na 120 dana. Moskva tvrdi da ističe 18. maja.

"Tačno polovina ovog dogovora nije uspela i ne funkcioniše do sada", rekao je Peskov.

"Znamo da predstavnici UN ulažu neke napore, ali ne uspevaju, a druga polovina dogovora i dalje ne funkcioniše“, rekao je on.

Rusija je više puta ponavljala da će svakim daljim produženjem sporazuma zahtevati od Zapada da ispuni niz njenih zahteva, uključujući ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) na platni sistem SWIFT.

Ostali zahtevi uključuju nastavak isporuke poljoprivredne mehanizacije i delova, ukidanje ograničenja na osiguranje i reosiguranje, pristup lukama, obnavljanje cevovoda za amonijak Toljati-Odesa i deblokadu imovine i računa ruskih kompanija koje se bave hranom i izvoz đubriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.