Rusija pod afričkim nebom

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pod afričkim nebom

16.12.2011. -

Rusija obnavlja status globalnog faktora na afričkom kontinentu. 16. decmebra u Etiopiji startuje Međunarodni poslovni forum Rusija-Afrika. Najveći samit u čitavom postsojetskom periodu specijalni predstavnik predsednika Rusije za saradnju sa zemljama Afrike senator Mihail Margelov već je nazvao afričkim Davosom.

Glavni grad Etiopije – Adis-Abeba, danas je u centru rusko-afričke ekonomske saradnje. Simbolično je što je polazna tačka preporoda ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << poslovnih veza postala Etiopija – domovina predaka velikog ruskog pesnika Aleksandra Puškina. Jedna od najstarijih hrišćanskih zemalja i jedna od najstarijih država u svetu. Zemlja koju sa Rusijom povezuje istorija diplomatskih odnosa duža od dva veka. Uopšte našu zemlju i Afriku mnogo je spajalo. SSSR je podržavao antikolonijalnu borbu afrikanaca. Naše zemlje su zajedno osvajale rudna blaga, gradile energetske objekte. Afrička omladina je studirala u SSSR i upisuje se na ruske fakultete i danas. Sada je Moskva zainteresovana za obnovu svojih pozicija na kontinentu. Forum Rusija-Afrika označava start ekonomskoj saradnji Rusije i Afrike u novom formatu, uveren je Mihail Margelov.

90-ih godina posebne saradnje nije bilo: mi smo se više bavili svojim poslovima, dovodili našu kuću u red. Sada je došlo vreme da se vratimo u Afriku i da uspostavimo poslovne kontakte. Pri čemu saradnju ne na nivou nekakvih jednodnevnih firmi ili avanturista. Ovde treba da dođu ozbiljne kompanije i banke. Ovde možemo da se bavimo mnogo čime.

U poslovnom forumu učestvuju predstavnici vodećih ruskih energetskih, rudarskih, saobraćajnih, građevinskih i finansijskih kompanija. Svoje viđenje perspektiva saradnje između Rusije i Afrike predstavljaju ministri Čada, Malija, Sudana, Etiopije i drugih država. Takvo interesovanje je jasno. Eksperti su uvereni da je Afrika perspektivni investicioni projekat. Puteva skoro da nema, deficit je električne energije. Poslednjih godina na afričkom kontinentu nekoliko puta je skočila proizvodnja nafte, mada je izgrađeno malo cevovoda. I ovde rusko iskustvo i tehnologije mogu da budu od koristi. Osim toga, afričke zemlje su privlačno tržište za plasman ruske robe. Od automobila i kombajna do hidrocentrala i atomskih centrala.

U poslednjoj deceniji na prva mesta afričke investicione hit-parade izbila je eksploatacija nafte i gasa, istisnuvši čak dijamante i rudu. Od ruskih sirovinskih kompanija najveše interesovanje za afrički projekat ispoljavaju Rosnjeft i Lukojl.

2006. godine poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Maroku i JAR na Crnom kontinentu nazvana je najistaknutijim događajem u rusko-afričkim odnosima u postsovjetsko vreme. Značajan događaj 2009. godine bila je turneja predsednika RF Dmitrija Medvedeva u afričke zemlje južno od Sahare. Posete lidera RF, po mišljenju eksperata, dale su snažan impuls razvoju čitavog kompleksa odnosa Rusije sa regionom. I aktualni forum Rusija-Afrika s pravom se može smatrati praktičnim korakom za uvećanje prisustva Rusije na afričkom kontinentu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.