Rusija očekuje 70 mlrd. $ suficita

Izvor: B92, Tanjug, 17.Mar.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija očekuje 70 mlrd. $ suficita

Moskva -- Rusko ministarstvo za ekonomski razvoj očekuje u ovoj godini suficit platnog bilansa na nivou od 70 milijardi dolara, u odnosu na 47,5 milijardi lane.

"Ove godine očekuje se suficit tekućih plaćanja od oko 70 milijardi dolara, pa i više. Iz dosadašnjeg iskustva, medjutim, može da se kaže da nema tog salda koji ne bismo mogli da potrošimo za nekoliko godina", rekao je zamenik resornog ministra Andrej Klepač.

On je ponovio stav da će rublja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovoj godini prekomerno ojačati zbog visokih cena nafte i pozvao centralnu banku da poveća intervencije na deviznom tržištu. „Centralna banka nedovoljno obuzdava jačanje rublje", istakao je Klepač, savetujući joj da aktivnije deluje na kurs, pa i kamatnom politikom.

Prema najnovijoj proceni ruskog ministarstva za ekonomski razvoj, rast BDP u 2010. godni bi mogao da bude 4,5 odsto, dok se poslednjom zvaničnom prognozom očekivao rast od tri do 3,5 procenata.

Od drugog polugodja 2010. godine se očekuje stabilan rast ruske ekonomije, zasnovan na oživljavanju spoljne trgovine, domaće potrošnje i investicione tražnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.