Rusija nezadrživo napreduje: Skočili prihodi od izvoza nafte i gasa

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2018, 06:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija nezadrživo napreduje: Skočili prihodi od izvoza nafte i gasa

Rast cena nafte pomogao ruskom budžetu

Nedavni rast cena nafte značajno je pomogao ruskom budžetu, pošto su prihodi od izvoza tog energenta skočili za preko 21 odsto u prva tri meseca ove godine, dok je prodaja tečnog prirodnog gasa duplirana.

Pročitajte i:

Prihodi od izvoza nafte porasli su za 21,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 28,2 milijarde dolara, prema podacima ruske carinske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uprave, prenosi Raša tudej.

Rast prihoda povezan je sa skokom cena nafte, koje su trenutno blizu troipogodišnjeg maksimuma.

Sa puštanjem u rad postrojenja za tečni prirodni gas (TPG) u Jamalu, ruski izvoz TPG-a je porastao za više od 100 odsto u prva tri meseca ove godine, na 9,8 miliona kubnih metara, dok su prihodi uvećani na 1,3 milijarde dolara.

Prihodi od izvoza prirodnog gasa su u periodu januar-mart zabeležili rast od 22,6 odsto na 12,4 milijarde dolara.

Ruski budžet u velikoj meri zavisi od prodaje nafte i gasa u inostranstvu, zbog čega je ruski predsednik Vladimir Putin prekjuče potpisao dekret koji ima za cilj da rusku ekonomiju učini manje zavisnom od izvoza energenata u narednih šest godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.