Rusija nam nije ponudila besplatno žito

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 08:01

"Rusija nam nije ponudila besplatno žito"

Rusija nije ponudila Svetskom programu za hranu (WFP) besplatno žito, izjavio je zamenik izvršnog direktora WFP-a Karl Skau.

"Nismo do sada razgovarali ni o kakvom besplatnom žitu", rekao je Skau novinarima, preneo je Rojters.

On je istakao da im se niko nije obratio kako bi razgovarali o tome.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao afričkim liderima na samitu u Sankt Peterburgu da Moskva može da zameni izvoz ukrajinskog žita u Afriku i da će pokloniti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na desetine hiljada tona žitarica pojedinim zemaljama u roku od nekoliko meseci.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da "šačica donacija" neće ispraviti dramatičan uticaj okončanja Crnomorskog ugovora o žitu.

U okviru Crnomorskog izvoznog pakta, WFP je kupio i isporučio 725.000 tona žita u Avganistan, Džibuti, Etiopiju, Keniju, Somaliju, Sudan i Jemen tokom prošle godine.

"Uticaj na naše delovanje će biti takav da moramo da potražimo (žito) na drugom mestu, što potencijalno može biti skuplje", rekao je Skau.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.