Rusija može da promeni međunarodne rezerve

Izvor: Vostok.rs, 30.Jan.2013, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija može da promeni međunarodne rezerve

30.01.2013. -

Više valuta, dobrih i raznih. Rusija može da unese raznovrsnost u svoju korpu zlatnih i deviznih rezervi. Sada se ona skoro na pola sastoji od dolara, više od 40% od evra, ostalo se raspoređuje između britanske funte, japanskog jena i australijskog dolara. Sumarno rezerve se procenjuju na 532 milijarde dolara.

Rusija može da promeni deviznu strukturu međunarodnih rezervi. Između ostalog, udeo rezervi u evrima može da se promeni ili za valutu, ili za hartije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od vrednosti drugih država. Ovo je izjavio premijer Rusije Dmitrij Medvedev. Predsednik vlade je dao intervju nemačkom listu Handelsblat. Strateg upravljačke kompanije EFG Asset Management Georgij Voronkov razmišlja o tome kuda Rusija može da preusmeri sredstva uzeta iz aktiva u evrima. Ekspert između ostalog ne isključuje ulaganja u državne obligacije razvijenih zemalja.

- Vrlo dobro pitanje. Verovatno je ispravno smanjivati aktive u evrima u stranu švajcarskih hartija od vrednosti. Bilo bi dobro pogledati kineske hartije. U japanske ja ne bih rizikovao da idem, zato što Japanci žele da ubrzaju inflaciju. Ako inflacija pretiče dohodnost, to će biti loše. To znači da će Rusija na tome gubiti. Treba videti, na primer, hartije iz Francuske, gde je dohodnost iznad inflacije, i hartije Italije treba pogledati. Ako se pogledaju američke hartije, očigledno je da svet nije oduševljen onim stanjem u kojem se sad nalaze SAD.

Mada su strani bondovi još samo u teoriji. Dmitrij Medvedev je izjavio da Rusija za sada ne planira da kupuje obligacije evropskih zemalja. Hartije od vrednosti – moguće. Ali to su za sada takođe samo planovi. Na udeo evropske valute u datom trenutku otpada 42% zlatnih i deviznih rezervi Rusije. I teško da će uskoro doći do promene odnosa. Lojalost Rusije evru, razme se, pruža mu podršku. Ipak ako ruska vlada reši da promeni u portfelju zlatne i devizne rezerve, do velikih skokova kursa to neće dovesti. Analitičar Investkafea Ana bodrova razmatra o perspektivama evropske alute u slučaju smanjenja njenog udela u rezervama Rusije:

- Teško da će ona krahirati, ali nivo poverenja prema Evropi će još više pasti. U datom trenutku ne mogu da primim ozbiljno izjave o tome da Rusija može da promeni svoje zlatne i devizne rezerve koje su nominovane u evrima za nešto drugo. U jeku krize 2008. godine to se nije desilo. Teško da će se desiti sada kada Evropa samo što nije stala na put obnove.

Za sada se kriza u zoni evra produbljuje, kao i problemi sa budžetom i nezaposlenošću u SAD. Tim povodom rastu perspektive kineskog juana i ruske rublje da postanu međunarodne valute. A to znači, što jače budu ekonomije ove dve zemlje BRIKS, i što se duže budu bavile američke i evropske vlasti postkriznom obnovom, to će se češće čuti glasovi na na nivou vlada velikih država o preorijentaciji svojih zlatnih i deviznih rezervi.

Aleksandar Kašparov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.