Rusija je šampion po količini uvedenih sankcija – Latinska Amerika će to ublažiti

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 08:49

"Rusija je šampion po količini uvedenih sankcija – Latinska Amerika će to ublažiti"

Rusija i Venecuela će ojačati saradnju u proizvodnji nafte i razvoju gasnih postrojenja, kao i na drugim projektima.

To je saopštio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa venecuelanskim kolegom Ivanom Hilom Pintom.

"Planiramo više projekata u sferi proizvodnje nafte, razvoja gasnih polja, u poljoprivredi, medicini i farmaciji, komunikacijama, svemiru, u sferi novih tehnologija", rekao je šef ruske diplomatije na jučerašnjoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare u Karakasu, prenosi TASS.

On je dodao da je u svim tim oblastima "planirano povećanje obima i tempa saradnje", kao i da će dve strane nastaviti da aktivno "koriste postojeće mehanizme" u tu svrhu, uključujući "međuvladinu komisiju na visokom nivou“.

Lavrov je istakao da su Rusija i Venecuela dogovorile praktične mere za proširenje trgovinske i investicione saradnje i intenziviranje veza među poslovnim krugovima, s obzirom na aktuelnu situaciju.

Strane su takođe spremne da ubrzaju usvajanje širokog spektra međuvladinih sporazuma i iznele su dodatne ciljeve za kulturne i humanitarne veze.

Ruski ministar je istakao i da je njegova zemlja svetski šampion po količini uvedenih zapadnih sankcija i da će svoje iskustvo ublažavanja njihovog uticaja podeliti sa Venecuelom.

Lavrov je rekao da su "Kuba, Venecuela, Nikaragva među zemljama regiona koje same biraju svoj put", a da sve više latinoameričkih država prati ovaj obrazac.

Dodao je da kolektivni Zapad daje sve od sebe da uguši nezavisnu politiku u Latinskoj Americi i drugim regionima.

U praksi, saradnja Venecuele i Rusije "jača temelje nezavisne nacionalne ekonomije koja ne zavisi od hirova i ucena” Zapada, naglasio je Lavrov.

On je zaključio da je takva vrsta odnosa stvorena i između Rusije i Nikaragve, kao i Moskve i Havane, navodi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.