Rusija: Za spas od kolapsa – jedan uslov

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 14:20

Rusija: Za spas od kolapsa – jedan uslov

Samo puna implementacija može spasiti crnomorski dogovor o žitu od kolapsa.

To je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, potvrđujući nezadovoljstvo Moskve sporazumom koji ima za cilj da spreči globalnu krizu sa hranom, prenosi Rojters.

Sporazum omogućava da se ukrajinsko žito bezbedno izvozi iz crnomorskih luka u zemlji.

Ali Rusija je više puta ponavljala da neće dozvoliti da se sporazum produži nakon 18. maja osim ako Zapad ne ukloni prepreke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskom izvozu žitarica i đubriva.

"(Dogovor) nije švedski sto sa kog možete da birate", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi, dodajući da je dosadašnja primena sporazuma bila nezadovoljavajuća.

Rusija i Ukrajina su glavni proizvođači žitarica, ali Moskva kaže da se delovi sporazuma koji bi joj omogućili da izvozi sopstvenu poljoprivrednu robu preko Crnog mora ne poštuju.

Iako ruski poljoprivredni izvoz nije eksplicitno bio na meti zapadnih sankcija, Moskva kaže da su ograničenja za njenu industriju plaćanja, logistiku i osiguranje stvorila barijeru za izvoz njenih žitarica i đubriva.

Jedan od glavnih zahteva Rusije u pregovorima je ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) na SWIFT platni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.