Rusija-Indija: perspektive nuklearne saradnje

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2015, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija-Indija: perspektive nuklearne saradnje

12.01.2015. -

Indija će obezbediti Rusiji lokaciju za izgradnju nove atomske elektrocentrale. A u već postojećoj AC „Kudankulam“ biće sagrađena još dva reaktora – 3. i 4. energetski blokovi (Unit 3 and 4).

U Indiji će po ruskim tehnologijama u narednih 20 godina biti sagrađeno 12 nuklearnih energetskih blokova, ističe direktor Centra za energetiku i bezbednost, glavni urednik časopisa „Nuklearni klub“ Anton Hlopkov:

- 12 blokova na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Indije – takva je putna karta. Jer, danas najoptimističniji rok izgradnje jednog energetskog bloka, ne samo po ruskim projektima, već i po projektima drugih vodećih nuklearnih država iznosi 5-6 godina. Tako da novi sporazum svedoči o tome da je za Rusku Federaciju u vidljivoj perspektivi s tačke gledišta izvoznog potencijala indijsko tržište najobuhvatnije i najperspektivnije.

Za indijsko tržište atomske energetike zainteresovani su svi vodeći nuklerani isporučioci. To su i Francuska, i SAD, a u perspektivi – Južna Koreja. Međutim, Rusija ima konkurentne prednosti u vidu istorije bilateralne saradnje u nuklearnoj oblasti. Rusija je pomagala Delhiju čak i u teškim godinama za Indiju kad je za zemlju bila ograničena saradnja s drugim nuklearnim zemljama u oblasti mirnog korišćenja atoma. Rusija ne samo da se prva pojavila na indijskom tržištu, već isporučuje Indiji najsavremenije tehnologije u oblasti atomske energetike, podseća naučni saradnik programa „Problemi neširenja“ Moskovskog Karnegi centra Petar Topičkanov:

- Sjedinjene Države, za razliku od Francuske i Rusije, dugo vremena nisu gradile elektrocentrale ni u inostranstvu, ni na svojoj teritoriji. Treba istaći i to da iskustvo u izgradnji elektrocentrala generacije 4+ ima samo Rusija.

AC „Kudankulam“ je najveća u Indiji. Posle uvođenja u rad drugog reaktora u proleće 2015. godine centrala će proizvoditi 2 hiljade MWelektrične energije. Nuklearka „Kudankulam“ se izdvaja po tome što ova lokacija istovremeno predstavlja poligon za obučavanje indijskih stručnjaka-atomaca. Kako je u intervjuu za BusinessStandard istakao direktor AC „Kudankulam“ R.S.Sunder(Kudankulam Nuclear Power Project Site DirectorR.S.Sundar), indijski inženjeri su stekli bogato iskustvo u izgradnji, puštanju u pogon atomske elektrocentrale i upravljanju njome. Ovo iskustvo će omogućiti indijskoj strani da aktivno učestvuje u izgradnji 3. i 4. energetskog bloka. Računa se da će 20-25% komponenti elektrošema i sistema za hlađenje dva nova reaktora biti proizvedeno u Indiji.

Olga Ivašina,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.