Rusija: Ako ispunite ovih sedam uslova...

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 10:49

Rusija: "Ako ispunite ovih sedam uslova..."

Dmitrij Poljanski rekao je na sednici Saveta bezbednosti da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova.

Zamenik ambasadore Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je da moraju da se ispune sedam uslova među kojima su oni koji se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva i ponovonog povezivanja na sistem SWIFT.

"Prvi uslov je pravi, a ne spekulativni zaključak iz sankcija o isporuci ruskog žita i đubriva na svetska tržišta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drugo, moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, finansijske institucije koje servisiraju snabdevanje hranom i đubrivima", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, to uključuje neposredno povezivanje finansijskih organizacija sa međunarodnim bankarskim sistemom SWIFT i poručio da Moskvi ne bi odgovarala "bilo kakva nova obećanja i ideje po tom pitanju".

Pored toga, kako je naveo, neophodno je obnoviti isporuku u Rusiju rezervnih delova i komponenti za poljoprivrednu mehanizaciju i industriju đubriva. On je dodao da je cena ovih delova za domaće proizvođače povećana za 40 odsto, da je istovremeno rast troškova u finansijskim transakcijama iznosio oko 10 odsto, a ukupni gubici dostigli su 1,6 milijardi dolara.

Poljanski je rekao da je četvrti uslov rešenje svih pitanja sa čarterom brodova i osiguranjem izvoza ruske hrane, kao i obezbeđenje celokupne logistike ovih isporuka.

"Povećanje troškova zakupa morskih plovila za prevoz robe, troškova međunarodnih finansijskih poravnanja i drugih transakcija doveli su do gubitka profitabilnosti isporuka za faktor dva", precizirao je Poljanski.

Pored toga, prema njegovim rečima, potrebno je obezbediti nesmetane uslove za proširenje snabdevanja ruskim đubrivima i sirovinama za njihovu proizvodnju. Reč je, između ostalog, o obnavljanju rada amonijačnog gasovoda Toljati-Odesa. Među uslvoma Rusije je i deblokada ruskih sredstava vezanih za poljoprivrednu industriju.

Poslednji uslov koji je izneo Poljanski je vraćanje prvobitne humanitarne prirode "žitnog sporazuma", koji , kako je rekao, treba da bude u interesu zemalja u nevolji, a ne da "bogate zemlje čini još bogatijima".

Poljanski je istakao da će se Moskva, čim se ispune svi ovi uslovi, odmah vratiti na "žitnom sporazumu".

"Međutim, u ovom trenutku predstavnici Rusije vide i čuju samo demagogiju i licemerje", zaključio je on.

Sporazum o žitu, koji su prvi put potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN 22. jula prošle godine i produžavan na po 120 dana, prestao je da važi 18. jula, kada je Rusija poručila da neće biti produžen jer nisu ispunjeni zahtevi te zemlje iz sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.