Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusi žele ulagati u energetiku"

Beograd -- Ministar Aleksandar Popović izjavio da su ruske firme veoma zainteresovane da ulažu u energetski sektor Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović je kazao da su predstavnici najvećih ruskih energetskih kompanija sa kojima je razgovarao tokom boravka u Rusiji, pokazale spremnost da učestvuju u svim tržišnim utakmicama koje će se dešavati u Srbiji u oblasti energetike.

"Pretpostavljam da će to i uraditi, jer postoji kapital koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma zainteresovan da uđe na ovo tržište", kazao je Popović.

On je dodao da se tokom posete Rusiji sastao sa predstavnicima kompanija Lukoil, Gasprom, Interrap, kao i predstavnicima dela kompanije Bejzik elements koji se bavi investicijama u energetiku.

Prema rečima Popovića, ruske kompanije su pokazale spremnost da učestvuju na tenderima za nastavak izgradnje Termoelektrane Kolubara B i bloka tri u TE Nikola Tesla, kao i na svim drugim tenderima koji budu bili raspisani.

On je najavio da bi sledeće godine trebalo da bude raspisan tender za koncesije za geografski određene alternativne izvore energije, za mini hidroelektrane i elektrane na vetar, kao i javni poziv za izbor strateškog partnera za ulaganje u kogenerativna postrojenja koja osim toplotne energije proizvode i struju.

Popović je dodao da je sa predstavnicima Gasproma razgovarao o izgradnji gasovoda "južni potok" za koji još uvek nije utvrđena konačna trasa.

Prema rečima srpskog ministra energetike, ključnu ulogu u određivanju konačne trase tog gasovoda imaće ekonomski interes.

"Mi smo učinili sve da ruske partnere ubedimo da je trasa tog gasovoda kroz Srbiju najisplativija", kazao je Popović.

On je rekao i da je ruska kompanija "Gasprom nefke" veoma zainteresovana za učešće u privatizacionom postupku Naftne industrije Srbije.

Popović je kazao da je tokom posete Rusijiji razgovarao i sa predstavnicima Lukoila o radu te kompanije u Srbiji, ali nije kazao detalje tih razgovora.

Delegaciju Vlade Srbije u Rusiji predvodio je potpresednik Vlade Srbije Božidar Đelić, a u njoj su bili pored Popovića i ministri trgovine i usluga Predrag Bubalo i finansija Mirko Cvetković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.