Rusi zabrinuti za imovinu NIS-a

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi zabrinuti za imovinu NIS-a

Od srpske vlade se traži da se imovina „Naftne industrije Srbije” koja je preneta na Republičku direkciju za imovinu vrati kompaniji

„Naftna industrija Srbije” i ruski „Gaspromnjeft” mogli bi već dve nedelje po ratifikaciji naftno-gasnog sporazuma u srpskom parlamentu da potpišu kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija te srpske kompanije, potvrdio je juče Dmitrij Mališev, savetnik u „Gaspromnjeftu”.

Međutim, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toga ruska strana mora da utvrdi kojom je to imovinom NIS raspolagao na dan 31. 12. 2007. godine jer je Međudržavnim sporazumom predviđena upravo prodaja te imovine, a kako je poznato NIS je tada u svom vlasništvu imao logo i pečat firme.

– Zabrinuti smo za imovinu NIS-a, pre svega zbog nedavne prodaje 40 odsto akcija koje je NIS imao u „Hajatu”. Odmah smo kontaktirali Vladu Srbije sa zahtevom da se zaustavi dalja rasprodaja srpske kompanije – kaže Mališev.

Upitan šta zapravo „Gaspromnjeft” kupuje, ako se zna da je imovina NIS-a preneta na Republičku direkciju za imovinu, on kaže da će ruska strana apelovati na srpske vlasti da se ta imovina što pre prenese na srpsku naftnu kompaniju, dodajući da će kupoprodajnim ugovorom biti precizirano šta zapravo novi vlasnik kupuje.

On očekuje da to budu rafinerije, benzinske pumpe, naftna i gasna nalazišta u Srbiji. Samo kompletnom modernizacijom i rekonstrukcijom, „Gaspromnjeft” može od NIS-a da napravi najugledniju kompaniju na Balkanu, kaže on.

– Srpske rafinerije se nalaze u veoma lošem stanju, a kakav je kvalitet goriva može se videti čim izađete na beogradske ulice – kaže Mališev, dodajući da je do sada izgubljeno šest meseci od potpisivanja Međudržavnog sporazuma, a da se u rekonstrukciju još nije krenulo, što je loše.

Ukoliko se sve i dalje bude prolongiralo, pitanje je da li će „Gaspromnjeft” uspeti da do 2010. na srpsko tržište plasira evropski kvalitetno gorivo, a upravo je to rok do kada bi domaće tržište trebalo da se liberalizuje. On kaže da je šteta i za NIS i za Srbiju da oteže sa ovim poslom jer „Gaspromnjeft”, zbog visoke cene nafte, svakog dana sve bolje poslovno stoji, što bi se reflektovalo i na NIS da su Rusi već kupili 51 odsto akcija. Stoga mu nije jasna logika srpskih vlasti da ne žele da podignu ekonomiju svoje zemlje kad već imaju partnera za to.

Mališev je još jednom potvrdio da je cena od 400 miliona evra u kešu i više od 500 za modernizaciju rafinerije dobra, koju su potvrdili i nezavisni revizori, te da Srbija sigurno nije na gubitku što po toj ceni prodaje kompaniju.

Mališev je rekao i da dugovi NIS-a koji su narasli na oko 300 miliona evra zahtevaju dodatne i detaljne razgovore sa srpskim pregovaračima, dodajući da se nada da se neće uvećavati.

Ostaje neizvesno da li li će vozači u Srbiji dolaskom „Gaspromnjefta” točiti jeftinije gorivo, budući da novi vlasnik ima svoje rezerve nafte.

– Tek kada budemo imali minimalne troškove prerade u srpskim rafinerijama, bićemo konkurentni i po cenama i po kvalitetu – kategoričan je Mališev.

-----------------------------------------------------------

Južni tok ne zaobilazi Srbiju

Dmitrij Mališev, savetnik predsednika IO u „Gaspromnjeftu", demantovao je medijske spekulacije da italijanska energetska kompanija ENI vrši pritisak na „Gasprom" da odustane od gradnje magistralnog gasovoda kroz Srbiju i da ga preusmeri ka susednoj Rumuniji. .„Nije tačno da postoji bilo kakav pritisak Italijana. Gradnja gasovoda Južni tok preko Srbije sastavni je deo energetskog sporazuma sa Vladom Srbije", potvrdio je Mališev.

Jasna Petrović

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.