Rusi prave prve solarne elektrane u Rafineriji nafte

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2020, 09:03

Rusi prave prve solarne elektrane u Rafineriji nafte

U Rafineriji nafte u Brodu gotovo pune dve godine nema prerade.

Dok početak proizvodnje nafte stalno odgađaju, ruski vlasnici rade na drugim projektima, među kojima je i proizvodnja električne energije.

Prema saznanjima portala Capital u krugu preduzeća grade četiri solarne elektrane, koje bi u rad trebalo da budu puštene početkom decembra.

S obzirom na to da je reč o obnovljivim izvorima energije, iz rafinerije su prema Regulatornoj komisiji za energetiku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Republike Srpske nedavno uputili zahtev za podsticaje.

- Pregledom dostavljene dokumentacije je utvrđeno da su zahtevi za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj kompletni - poručuju iz ovog regulatornog tela.

Inače, struja će se proizvoditi u pogonima "RNB Solar 1", "RNB Solar 2", "RNB Solar 3" i "RNB Solar 4". Za svaki pogon je planirana godišnja proizvodnja od 280.000 kWh.

Gradnju solarnih elektrana iz "Zarubežnefta", većinskog vlasnika naftne industrije u Srpskoj su najavili u februaru ove godine nakon sastanka sa premijerom Radovanom Viškovićem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.