Rusi, pazite, Norvežani imaju plan

Izvor: B92, 13.Feb.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi, pazite, Norvežani imaju plan

Norveška energetska kompanija Statoil predstavila je planove za razvoj najvećeg nalazišta nafte od osamdesetih godina prošlog veka.

Procenjuje se da bi to polje moglo doneti prihode od oko 1.350 milijardi kruna i stvoriti 50.000 radnih mesta.

"Ovo je istorijski dan" , rekao je ministar energetike Trond Lijen nakon što je dobio nacrt projekta od Statoila i njegovih partnera.

Severnomorsko naftno polje Johan Sverdrup otkriveno je 2010. i očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da će moći da se crpi 50 godina.

Proizvodnja na polju, koje se nalazi na oko 155 kilometara zapadno od južnog obalnog grada Stavangera, trebalo bi da počne krajem 2019.

Vlada će razmotriti te planove pre nego budu poslati na odobrenje u parlament kasnije ove godine.

Podsetimo, Lijen je ranije govorio da bi Norveška mogla da poveća isporuke gasa Evropskoj uniji ako snabdevanje bude ugroženo zbog ukrajinske krize.

Norveška je drugi po redu snabdevač EU gasom, nakon Rusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.