Rusi opipavaju puls NIS-a

Izvor: Politika, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi opipavaju puls NIS-a

Prodaja većinskog paketa Naftne industrije Srbije mogla bi biti jedna od glavnih tema razgovora današnjeg susreta predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice sa top-menadžmentom ruskog "Gasproma", saznajemo iz izvora bliskih vladi.
Ruski "Gaspromnjeft", kao što je poznato, više puta je javno saopštio da je zainteresovan za privatizaciju Naftne industrije Srbije, ali samo pod uslovom da se na tenderu nađe najmanje 51 odsto udela NIS-a, odnosno većinski deo srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naftne kompanije. Upravo zbog te činjenice, smatra naš izvor, danas treba očekivati prvo "pročešljavanje" interesa i jedne i druge strane, koje nije novo niti bilo kome strano. Ovo tim pre što se svojinska transformacija NIS-a najavljuje već dosta dugo, a prema nekim nagoveštajima mogla bi da uđe u mnogo bržu fazu do kraja ove godine.

To, razume se, kažu upućeni, ne znači "da smo se obećali Rusima", jer prema predlogu privatizacionog savetnika za NIS, konzorcijum "Meri Linč-Rajfajzen investment", u prodaji te naše naftne kompanije mogu ravnopravno učestvovati i istok i zapad, pa ko ponudi više.

Ruskoj strani naruku ide i aktuelni Zakon o privatizaciji koji predviđa većinsku prodaju, odnosno najviše do 70 odsto vlasništva, što znači da bi pravno gledano posao mogao lako da se završi i na političkom planu. Vlada Srbije je u međuvremenu donela uredbu po kojoj se strateškom partneru može prodati manjinski paket usaglasivši taj dokumenat sa predlogom modela zvaničnog privatizacionog savetnika.

A šta to znači?

Da budući manjinski kupac, svejedno ko to bio, može doći do većinskog dela "kolača" tek ulaskom Srbije u EU, a da se do tada zadovolji sa 25 odsto vlasništva, uz dodatnih 12,5 odsto koje bi dobio dokapitalizacijom kompanije.

Da li će današnji razgovori doprineti i u kom smeru donošenju novog zakona o privatizaciji NIS-a, koji je najavio ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić, ostaje da se vidi, ali sve ukazuje na činjenicu da prodaja NIS-a ulazi u fazu sa sve manje nepoznanica.

U NIS-u kažu da su upoznati s ovom pričom, napominjući da država, pravno gledano, ima mogućnosti da bez raspisivanja tendera izađe u susret ruskoj strani, time što će joj odmah prodati većinski udeo – 51 odsto kompanije. Podsećaju, međutim, da ne treba tek tako lako odbaciti strategiju privatizacije NIS-a "Meril Linč" i "Rajfajzen investment", prema kojoj je prodaja udela u kompaniji najbolji mogući model prodaje. Na kraju krajeva, ističu u NIS-u, ovakvu strategiju usvojila je i vlada.

Od ishoda preliminarnih razgovora naše i ruske strane o privatizaciji NIS-a, kako se juče moglo čuti, zavisi i finale dogovora o raspodeli direktorskih fotelja i mesta predsednika upravnih odbora u javnim preduzećima. Naš izvor kaže da će se "karte opet promešati" ako NIS bude obećan Rusima. U tom slučaju DS-u, koji je "dobio" ovu kompaniju u prvom izvlačenju, moraće da pripadne odgovarajuća zlatna koka. U igru, možda, ulazi i podela mesta u EPS-u, koji je, opet, pripao DSS-u.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.