Rusi izbacili Turke, sada se grabe za svoje

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi izbacili Turke, sada se grabe za svoje

Pre dve godine Rusija je, kao odgovor na evropske i američke sankcije uvedene zbog Krima, uvela kontrasankcije, a prvo je sa polica nestao uvozni sir.

Na ovaj nalin je podstaknuta domaća proizvodnja sira.

Red se savija kao zmija. Ogromna gužva od jutra u selu Dubrovskoe u Podmoskovlju. Treba uspeti i kupiti sir na prvom festivalu ruskog sira.

Kako kaže jedna devojka, u prodavnici je sav sir nekako gumenast i neukusan. Bolje jesti retko ali ukusan sir nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skavi dan bezvezan.

„Specijalni sirevi su ranije bili svuda a sada u posebnim prodavnicama. Ali neke teške posledice sankcija po sir nisam video“, ističe jedan od kupaca.

Farmerski kačkavalji i sirevi su do dva puta skuplji od industrijskih kačkavalja u prodavnicama i kupuju se ili na farmama ili u prodavnicama poput Sirnog somel'jea.

„Najviše traže sir sa plesni koji je redak u rusiji i naravno kamaber najpopularniji u Rusiji posle parmezana“, Alina, prodavačica „Sirni somelije“

Džon Kapiski po poreklu britanac a već dvadeset godina ruski građanin i framer Njegovi sirevi Družba, Tovariš, Crveni oktobar proizvedeni su od mleka krava sa njegove farme i one daju 50 tona mleka dnevno.

„Najbitnije da nađete ukus koji vam se sviđa. I mi eksperimetišemo 3 do 6 meseci i kada pronađemo ukus sira to je onda to i tako nastaje nova sorta. Ovo sa sankcijama je podsticaj. I ako se one produže još 5 godina, daće bog, jer su to dugoročne investicije, razvićemo i nove sort“, Džon Kapiski, vlasnik farme „Roždestvo“

Produžetk sankcija te posledično i kontra sankcija proželjkuuju otvoreno svi proizvođači sira – nema konkurencije a ima subvencija i kredita ali takvo ulaganje ispaltivo je tek za nekoliko godina. Kontra sankcije su napravile vakuum od 300 hiljada tona godišnje.

„Biće nam neverovatno teško ako se ukinu sankcije sada kada se još ojačali. Retki su uspevali pre njih, i ne znam ko bi ukidenja sankcija preživeo. Mi ne možemo da se takmičimo sa evropskim kolegama koji imaju ogromne subvencije“, Oleg Sirota, vlasnik „Ruski parmezan“

Sirota koji posetiocima demonstrira kako se njegov sir pravi isključivo od mleka kaže i da bi u budućnosti proizvodnja sira podstakla i stočarstvo i proizvodnju mleka. Ta tendencija se za sada ne beleži i do 25 odsto sirovog mleka se kao i ranije uvozi - podaci su saveza proizvođača mleka.

Za dve godine sankcija porasla je proizvodnja sira, pala je proizvodnja mleka i stočni fond ali je porastao uvoz palminog ulja koje se dodaje u industrije sireve za široku potrošnju. Proizvođači sireva se slažu da te proizvode sirevima ni ne treba nazivati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.