Izvor: Politika, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi brži na Kaspijskom jezeru

Tri zemlje dogovorile se o izgradnji novog gasovoda, Putin osigurao monopol u snabdevanju gasom iz Turkmenije U atmosferi sudbonosne trke s vremenom, Moskva je o vikendu izvela "politički desant" na Kaspijskom jezeru i uz, reklo bi se potpunu zatečenost Zapada, osigurala sebi sporazume s Ašhabadom, kojima se na više godina dobija monopol u kupovini turkmenskog gasa namenjenog snabdevanju Evrope. Ključni ventil tog snabdevanja ostaće na taj način i dalje pod kontrolom Rusije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Rusija, Turkmenija i Kazahstan dogovorili su se o izgradnji novog gasovoda kojim će se energija transportovati, a nagoveštene isporuke "Gaspromu", mogle bi do 2028. da dosegnu i do 90 milijardi kubnih metara godišnje. Gasovod će proći obalom Kaspijskog jezera, presecajući ka Rusiji kroz Kazahstan.

Usaglašena stanovišta tri strane, ako već ne čine deplasiranim, ono u svakom slučaju smanjuju ekonomsku atraktivnost ideje o tzv. transkaspijskom gasovodu. Njegove cevi položile bi se dnom Kaspijskog jezera, propuštajući turkmensku energiju do Bakua, u Azerbejdžanu, odakle bi se gas odvodio u pravcu Turske.

Vašington i Brisel insistiraju na projektu, računajući da bi se ovakvim gasovodom izbegla opasnost ruske energetske ucene u budućnosti.

Spektakl ključnog obrta usledio je u subotu, trojnom saglasnošću predsednika Rusije Putina, Turkmenije Berdimuhamedova i Kazahstana Nazarbajeva. Ugovor tri strane potpisaće se jula 2007, s tim da izgradnja linije počne 2008. i da se prvi kubici gasa propuste 2009.

Objekat će koštati više od milijardu dolara.

Strane su se dogovorile da se u isto vreme proširi (do kapaciteta od 90 milijardi kubnih metara godišnje) i stari, "sovjetski" gasovod iz Turkmenije, kroz Uzbekistan do Rusije. Predsednik Uzbekistana Karimov saglasio se s doradom pravca neposredno pre samita trojice u Ašhabadu.

Dogovor Rusije i Turkmenije, Rusije i Kazahstana i onda sve tri države zajedno već sutradan je svrstan u glavne strateške političke uspehe predsednika Putina. Šef Kremlja nije skrivao zadovoljstvo ishodom, mada je insistirao na gledištu da je jednostavno reč o ispunjavanju obećanja sa samita G-8 u Sankt Peterburgu – da će Rusija obezbediti "veću ponudu energetskih resursa Evropi i svetskim tržištima".

Predsednik Turkmenije Berdimuhamedov, kod koga su pre samo tri nedelje već bili predstavnici američkog "Ševrona", insistirao je u izjavama štampi na poenti da će "gasa biti sasvim dovoljno" za sve interesente. Berdimuhamedov, koji je posle smrti Nijazova izložen ponudama naklonosti i Vašingtona i Pekinga, kaže da planovi za transkaspijski gasovod "nisu potpuno odbačeni". Predsednik je rekao da Turkmenija ima interesa i za taj i za gasovode koje žele Iran, Kina, Avganistan i Indija.

Ali posle sporazuma s Putinom izjava mnogima zvuči kao uteha. Ne samo Zapadu već i Kini, jer uz drugo ovo je i rvanje Rusije i Kine. Peking se nije ništa manje angažovao u borbi za turkmenski gas, a možda će mu preostati ostaci turkmenskih resursa.

U vreme sastanka trojice u Turkmenbašiju, na samom jezeru, predsednici Poljske, Ukrajine, Gruzije, Litvanije i Azerbejdžana, Kačinjski, Juščenko, Sakašvili, Adamkus i Alijev većali su u Krakovu o transportu kaspijske energije pravo u Poljsku, mimo Rusije. Trebalo je da tu bude i šef Kazahstana. Ali Nazarbajev je u to vreme bio s Putinom. U Krakov je otputovao njegov izaslanik, što je već po sebi ukazalo na to koliko je ovoj grupi teško da organizuje nezavisno snabdevanje energijom.

Nije bilo ni Turkmenije, ali je obećano da će Ašhabad "nadamo se" prisustvovati samitu u nastavku, oktobra u Viljnusu. Bez dva ključna igrača, uspeh Poljaka prilično je skroman. Dogovoren je plan da se produži naftovod kroz Ukrajinu, Odesa–Brodi (okrenuće mu se pravac protoka), kako bi se nafta iz kaspijskih država dopremila u Plok, do rafinerije, i dalje na sever do luke Gdanjsk. Ali u tome se malo šta može bez Nazarbajeva i njegovog uspeha u pokušaju da sedi na dve stolice.

Petar Popović

[objavljeno: 15.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.