Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rušenje nelegalnih objekata

Beograd -- U opštini Čukarica će se ove sedmice srušiti oko 20 polusagrađenih objekata u donjem delu Vodovodske ulice.

Za te kuće graditelji nisu imali nikavo odobrenje, a u opštini kažu da radovi nisu mogli da počnu, jer za taj prostor nije završen regulacioni plan. Zakonom od 2003. godine zabranjeno je podizanje objekata na zemljištu koje nije regulisano.

Bageri su do sada iskopali tri temelja, i srušili dve kuće u divljem naselju iznad Vodovodske ulice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kuće se nalaze na opštinskoj zemlji, a graditelji su prvo počeli da zidaju, a potom podneli zahtev za dodelu državnog zemljišta na korišćenje i zahteve za legalizaciju do sada izgrađenog.

U opštini Čukarica kažu da su zahtevi za dodelu podneti kasno. Vlasnik bespravnog objekta, Nenad Vujičić, kaže da je, zajedno sa svojim susedima, dobio odobrenje iz Ministarstva za kapitalne investicije.

"Ovde postoji jedna urbanistička mafija na opštini Čukarica, iza koje je najverovatnije, po mom mišljenju, Velja Ilić. Zašto nam je odobravao da krenemo sa izgradnjom, i sad se neko sasvim 110. pojavio, stavio šapu, i mi moramo da budemo srušeni", kaže Vujičić.

Za ovaj deo teritorije beogradske opštine Čukarica još nije završen regulacioni plan. Građevinski inspektor Branko Radoman kaže da ljudi iz donjeg dela Vodovodske nisu smeli da grade ništa pre nego što su zatražili zemljište na dodelu. A time što su počeli da grade, oni su prekršili zakon.

"Zakon je donet, i zakon jasno kaže koji objekti mogu da uđu u legalizaciju, tu ulaze objekti izgrađeni do 13. maja 2003. Druge špekulacije koj su se pojavljivele su ostale samo na tom nivou", kaže Radoman.

U susedstvu porušenih objekata postoji divlje naselje, ali su te kuće sagrađene pre maja 2003, i zato će one biti legalizovane. Međutim, dok se ne bude završio regulacioni plan opština će morati da sačuva taj prostor od novih gradnji.

Na Čukarici je podneto 16.000 zahteva za legalizaciju divlje izgrađenih objekata, a cena te legalizacije varira od slučaja do slučaja. Međutim, u opštini kažu da građani povedeni obećanjima političara datim u predizbornim kampanjama počinju da grade, ne obazirući se na predhodno donete zakone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.