Rumuni se debelo prešli sa obaranjem PDV-a?

Izvor: B92, 24.Jul.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni se debelo prešli sa obaranjem PDV-a?

Planirani paket smanjenja poreza u Rumuniji neprimenjiv je sa ekonomske tačke gledišta i njegov uticaj na budžet značio bi značajnu promenu budžetske politike.

To je izjavio guverner rumunske centralne banke, Mugur Isaresku, koji je naveo da je srednjoročni budžetski cilj koji podrazumeva strukturni deficit od jedan odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) optimalan i da su pregovori o podizanju tog cilja teški, prenosi Rojters.

Rumunski parlament je prošlog meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprkos rezervama koje su izrazili Međunarodni monetarni fond i EU, izglasao novi poreski zakon čija je ključna mera smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV).

PDV će od 1. januara 2016. biti smanjen na 19 sa 24 odsto, što znači da će budžetski prihodi iduće godine biti niži za oko 2,6 milijardi evra. Vlada u Bukureštu je prvobitno tvrdila da će budžetski deficit iznositi oko jedan odsto u 2016, da bi potom priznala da će deficit po svoj prilici dostići 2,8 do 2,9 odsto BDP-a.

"Tržišna ekonomija ostvaruje se kroz budžetsku i fiskalnu politiku i nivo budžetskog deficita veoma je važan za određivanje pravca ekonomije", rekao je Isaresku, dodajući da kada ekonomija raste, to znači da ona ima resurse za to i nema potrebu da ima veliki budžetski deficit.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.