Rudarstvo rođeno na krovu Šumadije?

Izvor: B92, 15.Avg.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudarstvo rođeno na krovu Šumadije?

Planina Rudnik je najstarije mesto u Evropi gde su vršena rudarska iskopavanja, pokazala su najnovija areheološka istraživanja.

Prema nalazima Arheološkog instituta u Beogradu i Muzeja u Gornjem Milanovcu, pronađeni su dokazi da je rudarenje vršeno još u ranom neolitu, na lokalitetu Prljuša, u vidu oruđa i alata izrađenih od kristala i malihita.

Docent Odeljenja za arhelogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dejan Radičević koji rukovodi istraživanjima, za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agenciju Beta je izjavio da je na "krovu Šumadije" još u predtursko vreme postojala varoš, što dokazuju brojne iskopine na oko 500 metara.

"Ovde je bio najvažniji izvor prihoda tadašnje srpske države, gde se kovao novac, izvožene preradjevine od rude i nabvavljana roba široke potrošnje od tkanina do luksuza", objašnjava docent ispred svoga tima.

U prilog tome ide i činjenica da su sa Rudnika vodili putevi prema Beogradu, zapadnoj Moravi, Primorju, Nišu i Sofiji a Ostrvica i Borač bili su utvrdjenja koja su štitila i branila čitav ovaj kraj.

Istraživači pokazuju i pronađena groblja sa više od stotinu skeleta i objašnjavaju da je to jedna od najvećih srednjovekovnih nekropola u Šumadiji.

"Iskopavamo i ostatke građevina svetovnog, profanog karaktera, stambenih i rezidencijalnih, gde se vidi da su kvalitetno građene, ukrašeni freskama, što govori o bogatstvu tadašnjih žitelja", istakao je Radičević.

Za istraživanja na Rudniku godišnje se izdvaja oko 700.000 dinara a najviše obezbeđuje Ministarstvo kulture, kao i opština Gornji Milanovac, ali su ta sredstva isuviše skromna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.