Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari u štrajku upozorenja

Jagodina -- Oko 3.000 rudara podzemne eksploatacije u Ibarskim i rudnicima Rembas i Soko održali jednočasovni štrajk upozorenja.

Jednočasovni štrajk je održan u znak protesta što država isplaćuje samo neto zarade, ali ne i doprinose, i to već godinu dana, a poslednja tri meseca ne uplaćuje ni iznos za administrativne zabrane, koje ima veliki broj rudara.

Kako je za B92 rekao predsednik Samostalnog sindikata Rembasa Zvonko Žnider, ministar rudarstva i energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandar Popović je obećao rešenje problema, ali rudari insistiraju na tome da takav dogovor bude i potpisan i oročen.

Žnider kaže da rudari ultimativno zahtevaju da ponižavajući položaj rudara prestane. Za sutra je u rudniku Štavalj zakazana sednica Glavnog odbora Sindikata, na kojoj će biti doneta odluka o daljim potezima. Žnider navodi je moguć i generalni štrajk rudara iz svih devet rudnika uglja s jamskim kopom, od 15. jula.agoveštavajući mogućnost generalnog štrajka.

"U 21. veku nam bolovanje u naturi isplaćuju sa ugljem, to je van pameti", kaže Žnider.

On kaže da od 1. jula rudari i članovi njihovih porodica neće moći ni da se leče jer nisu plaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.