Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2015, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari: Vratite istražno pravo za ležište bornih minerala

Rudari Ibarskih rudnika, jednog od devet u sastavu JP PEU "Resavica", traže da se tom rudniku vrati oduzeto istražno pravo za ležište bornih minerala Piskanja, kod Baljevca, koje mu je oduzeto 2010. godine.

U Sporazumu koji je tada potpisan između JP PEU Resavica i domaće firme sa kanadskim kapitalom "Balkan Golda" precizirano je da se Ibarskim rudnicima priznaju dotadašnja istraživanja i da se prilikom eventualnog otvaranja rudnika formira zajedničko preduzeće, u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << će uglavnom raditi rudari Ibarskih rudnika, objasnio je za Tanjugu, predsednik Sindikata rudnika JP PEU Goran Nikolić.

Potpisani sporazum pokušan je da se ospori običnim dopisom iz, kako kaže, krajnje politikanskih razloga, bez prethodne konsulatacije sa poslovodstvom JP PEU, od strane tadašnje resorne ministarke, čime se kapital države Srbije i Ibarskih rudnika, posle višedecenijskog istraživanja i ulaganja, od oko šest miliona dolara, poklanja "Balkan Goldu", precizirao je Nikolić.

On je istakao da preduzeće "Balkan Gold" koristi ministarkin dopis, nepoštujući sporazum, izbacuje Ibarske rudnike iz svih aktivnosti oko bornih minerala, iako je u svim strategijama i planovima ležište Piskanja planirano kao alternativa za zamenu jame "Jarando" u kojoj se eksploatacija uglja bliži kraju, što je neprihvatljivo za radnike Ibarsklih rudnika.

Sindikat i rudari Ibarskih rudnika traže da se sporazum poštuje, istakao je Nikolić i podsetio da "ni jedna strana nije povukla potpis sa tog dokumenta" i da bi nesprovođenje značilo štetu za državu od oko šest miliona dolara.

Nikolić je podsetio da je Sindikat Ibarskih rudnika, pre četiri dana doneo odluku o štrajku, prvo upozorenja, a zatim o totalnoj obustavi rada.

Rudari zahtevaju "trajno rešenje plasmana uglja iz Ibarskih rudnika i poštovanje sporazuma između JP PEU u "Balkan golda", a ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune 23. novembra biće organizovan štrajk upozorenja, ispred Spomenika poginulim rudarima u Baljevcu sa blokadom Ibarske magistrale tokom trajanja protesta.

Na protest su pozvani sindikati svih devet rudnika uglja JP PEU, Konfederacije slobodnih sindikata, čelnici Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije i Majdanpeka, sindikati lokalnih preduzeća, kao i građani rudarskih mesta Baljevca i Ušća.

"Od 1.decembra, organizvaće se jednočasovni štrajk upozorenja, na početku svake smene, a od 7.decembra totalna obustava rada uz poštovanje minimuma procesa rada, dogovorenim sa poslovodstvom Ibarskih rudnika", rekao je Nikolić.

Za predsednika Štrajkačkog odbora imenovan je predsednik Sindikata "Ibarskih rudnika" Miroljub Novaković.

Od 10. decembra, organizovaće se blokada Ibarske magistrale "u terminu koji će se naknadno utvrditi", a tok štrajka će se menjati u zavisnosti od "eventualnih pregovora u resornom ministarstvu i postizanjem prihvatljivog sporazuma", dodao je on.

Nikolić ističe da je Sindikat ove odluke uputio premijeru Aleksandru Vučiću, ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću i direktoru JP PEU Resavica.

On je istakao da su rudari revoltirani jer je posle 45 godina potpuno izostala isporuka uglja Termoelektrani "Morava" iz Svilajnca, inače projektovanoj za potrošnju uglja iz podzemne eksploatacije, jednostranim prekidom od strane TE, pa su Ibarski rudnici posle 91. godinu postojanja morali prekinuti proizvodnju.

Zbog deponovanja uglja došlo je do samozapaljivanja, povremeno velikih razmera, čime je napravljena velika šteta rudniku od preko 100 miliona dinara.

Trenutno na deponiji gori ugalj u vrednosti 300 miliona dinara, čime se rudniku stvara ogroman i trajan ekonomski gubitak i daljnji opstanak rudnika, objasnio je Nikolić.

"Sindikat Ibarslih rudnika je veoma razočaran činjenicom da već godinu dana niko ne rešava prodaju uglja, iako su mnogo puta upozoravali na ovaj problem. Razočaranje opravdava činjenica da se ugalj uvozi dok domaći gori u Ibarskoj dolini", rekao je Nikolić.

Sindikat je, kaže NIkolić, zbog svega ovoga "prinuđen da na ovaj način skrene pažnju i reši problem prodaje uglja kako bi sačuvao egzistenciju rudara, imajući u vidu da su Ibarskli rudnici jedini privredni subjekt od Kraljeva do Kosovske Mitrovice".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Rudari su revoltirani, zatvaramo Ibarsku"

Izvor: B92, 17.Nov.2015, 10:21

Rudari Ibarskih rudnika traže da se tom rudniku vrati oduzeto istražno pravo za ležište bornih minerala Piskanja, kod Baljevca, koje mu je oduzeto 2010. godine...U Sporazumu koji je tada potpisan između JP PEU Resavica, u čijem sastavu su ti rudnici i domaće firme sa kanadskim kapitalom "Balkan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.