Rublja ojačala u odnosu na dolar

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 17:39

Rublja ojačala u odnosu na dolar

Ruska rublja je danas nakon nedelje pune oscilacija ojačala u odnosu na dolar, ali visoka volatilnost ove valute počinje da brine neke ruske stručnjake.

Vrednost američkog dolara je danas u 14.20 iznosila 83,93 rubalja, a evra 91,70 rubalja, dok se kineski juan prodavao za 11,72 rublje.

U sredu se američki dolar prodavao za 85,03 rubalja, što je najgori rezultat za rusku valutu od aprila 2022. godine, prenosi Rojters.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je danas izjavio da je smanjenje oscilacija rublje ključno, pošto povećanje uvoza utiče na kurs ruske valute.

"Naš zadatak je da kurs ruske valute bude predvidljiv i da ne podleže velikim oscilacijama", rekao je Siluanov.

Prvi zamenik premijera Rusije Andrej Belousov je u četvrtak izjavio da je kurs između 80 i 90 rubalja za dolar optimalan, iako je prošle godine tvrdio da je idealan kurs od 70 do 80 rubalja za dolar.

"Smatram da je rublja sada u više-manje komfornoj zoni koja je optimalna za ekonomiju - za budžet, za izvoznike i uvoznike", naveo je Belousov.

Moskovski indeks MOEX je pre otvaranje berze bio na 14-mesečnom maksimumu, a u toku dana je pao 0,3 odsto, na 2.793,0 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.