Rublja će se strmoglaviti

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rublja će se strmoglaviti

Trgovci valutama i analitičari nemaju poverenja u rast ruske rublje koji je ovu valutu pretvorio u najvećeg majskog dobitnika.

Rast od 3,2 posto u maju dobiće svoje naličje u junu, kad analitičari koje je anketirao Bloomberg očekuju pad ruske valute od 5,5 odsto.

Među glavnim valutama, jedino argentinski pezos će u tom razdoblju imati veći pad. Opcijski ugovori pokazuju da trgovci vide 63 odsto šanse da će rublja na kraju godine pasti na rekordno nizak nivo koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dosegao u martu.

Ruska imovina ovog je meseca ubeležila skok, što je rublji donelo najveći mesečni rast od juna 2012. Ipak, analitičari se fokusiraju na sve gore ekonomsko stanje. Inflacija raste, a sve je veći rizik od recesije nakon što su međunarodne sankcije nametnute Rusiji smanjile investicije.

„Nalazimo se u razdoblju rasta, ali ako pogledate makroekonomske fundamente, situacija je gora nego pre dva – tri meseca. Sve je više recesionih pritisaka na ekonomiju,“ kaže Murat Toprak iz HSBC Holdingsa za Europu, Bliski istok i Afriku.

Rublja je danas pala četvrti uzastopni dan u odnosu na dolar. Od početka godine rublja je u odnosu na dolar oslabila 4,9 procenata.

„Mnogi trgovci trguju rubljom uz geopolitički rizik. Drugim rečima, na njoj možeš izgubiti pravo bogatstvo. Nezavisno od smirivanja političke situacije, fundamentalna slika rublje je loša,“ kaže Peter Kinsela, viši strateg za valutna tržišta u Commerzbanku u Londonu.

Analitičari kao jedinu pozitivnu okolnost vide rusko-kineski sporazum o prirodnom gasu koji otvara prostor dodatnom izvoznom prihodu, a samim tim i važnom potencijalu ekonomskog rasta. Ekonomisti kažu da bi rublja mogla profitirati od ponovnog ulaska kapitala u Rusiju, ali trgovci su pesimističniji. Njih 84 posto veruje da će rublja na godišnjem nivou ubeležiti pad.

Predviđaju da će ruska valuta ostati volatilnija u poređenju s valutama ostalih zemalja u razvoju. Jedino argentinski pezos i južnoafrički rand imaju veću volatilnost među najtrgovanijim valutama, pokazuju podaci Bloomberga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.