Izvor: B92, 06.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rosnjeft novi partner NIS-a?

Beograd -- Još nema zvaničnih potvrda informacije da je novi vladin favorit za strateškog partnera NIS-a Rosnjeft, umesto ruskog Lukoila.

Prema nezvaničnim saznanjima sajta Enerdžiobzerver pregovori srpske Vlade i ruske naftne kompanije Rosnjeft traju već dva meseca. U nadležnom Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, međutim, nisu hteli da komentarišu ove navode.

Još pre dva meseca Andrej Hripunov, šef trgovinskog predstavništva ruske ambasade, je u intervju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agenciji Beta rekao da su za NIS zainteresovani Lukoil i Rosnjeft.

Urednica sajta Energyobserver, Sika Pištolova, dobila je nezvaničnu potvrdu da pregovori Rosnjeft-a i naše vlade traju već dva meseca. Ali niko o tome nije obavestio javnost.

"Rosnjeft je ozbiljna priča za NIS, i može doneti mnogo toga dobrog, jedina je greška što javnost nije informisana da se već dva meseca vode pregovori sa tom državnom kompanijom. Ni jedna informacija nije pružena javnosti", objašnjava Pištolova.

Portparol Ministarstva za rudarstvo i energetiku Željko Martinović nije želeo da komentariše informacije objavljene na sajtu Enerdžiobzerver. Martinović je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne želi ni da potvrdi ali ni da demantuje te informacije, i dodao da za komentar nije raspoložen niko iz nadležnog ministarstva.

Podsetimo da je tender za privatizaciju NIS-a odložen zbog održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, koji su zakazani za 21. januar. Predviđena je prodaja 25 odsto kompanije strateškom partneru, koji bi time stekao upravljačka prava, ali ne i većinsko vlasništvo.

Savetnica bivšeg potpredsednika Vlade za energetiku Zorana Milanović kaže da u ovakvoj situaciji najviše gubi NIS.

"Jako je loše da se vode tajni pregovori, jer se tako dolazi do direktne pogodbe, a to je najgori mogući vid pogodbe. Time se narušavaju nacionalni interesi. Jedini način da interesi budu zaštićeni je da se vode javni, transparentni pregovori, gde će biti više ponuđača", kaže Milanovićeva.

Sajt Energyobserver navodi da Rosnjeft insistira da postane strateški partner NIS-a, ali bez raspisivanja tendera za privatizaciju. Ova ruska državna kompanija zalaže se za dokapitalizaciju, kojom bi se u zamenu za deo vlasništva NIS-a obavezao da u prve tri godine investira u tu kompaniju oko pola milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.