Roming paketi koji snižavaju trošak upotrebe interneta

Izvor: Danas, 10.Avg.2015, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roming paketi koji snižavaju trošak upotrebe interneta

Beograd - Turistička sezona je u punom zamahu, a svi koji su odlučili da ipak odu u inostranstvo umesto da ostanu u nekoj banji ili na planini u Srbiji, moraju da brinu i o romingu. Sve šira rasprostranjenost pametnih telefona (još prošle godine je svaki treći telefon bio "smartfon"), tu brigu je dodatno pogoršala, pošto pametni telefoni još nisu dovoljno pametni da znaju da u inostranstvu nije poželjno da se aplikacije automatski konektuju na internet na svakih pola sata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
 Ovaj problem je odavno lako rešiv prostim isključivanjem pristupa internetu preko mobilne mreže u odgovarajućem meniju, ali pošto to mnogi ili ne znaju ili zaboravljaju, priče o računima od 100.000, 200.000 ili 300.000 dinara, koji su putnike dočekivali po povratku sa odmora, u proteklim godinama nisu bile retkost.

Iako su ogromni računi odgovarali operaterima, očito je problem postao dovoljno veliki da su ove godine i Telekom i Telenor i Vip izašli sa postpejd roming paketima i dodacima koji znatno snižavaju trošak upotrebe interneta. Dva najveća operatera su počela i da automatski obustavljaju internet protok korisnicima koji premaše određeni broj megabajta, čime se potpuno sprečava nagomilavanje astronomskog računa.

Tako Telenor nudi posebne "TravelSure" roming tarife, jednu koja omogućava potrošnju do 10 megabajta u toku dana i drugu koja omogućava do 50 megabajta. Ako korisnik u toku dana potroši odabranu kvotu, internet mu se automatski blokira da ne bi mogao da napravi veći račun, osim ako sam ne zatraži ponovnu aktivaciju pristupa.

Telekom nudi svoje Evropa postpejd roming pakete, koji važe za okolne zemlje, države EU i još nekoliko najpopularnijih zemalja poput Turske i u kojima je uključena i izvesna, limitirana količina internet protoka. Nakon što se ova kvota potroši, saobraćaj se zaustavlja pa se veliki račun ne može napraviti. Telekom ima dobru ponudu za svoje korisnike koji letuju u Crnoj Gori, a koji izborom tamošnje m:tel mreže dobijaju potpuno besplatne pozive ka fiksnim brojevima u Srbiji kao i besplatan internet protok.

Vip ima jednostavnu definisan servis "Balkanska zona", koji važi za Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju u kojima 100 protoka kilobajta košta 10 dinara (što je u skladu sa novim pravilima Ratela). Vip ima i "Top Surf" dodatak koji za 990 dinara nudi 500 megabajta, koji mogu da se potroše u narednih sedam dana od momenta aktivacije. Vip ovu uslugu nudi u 11 zemalja i korisnik mora da odabere mrežu Vipovog partnera u zemlji u kojoj boravi.

Od ove godine, tačnije od prošlog meseca, na snagu je stupio i međudržavni sporazum po kojem su ograničene cene rominga u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, po ugledu na pravila kojima su još od 2007. godine ograničene cene rominga za stanovnike zemalja Evropske unije na teritoriji cele zajednice. U skladu sa postignutim dogovorom, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (Ratel) je odredila da će ove godine maksimalna maloprodajna cena za prenos podataka u romingu u ovim zemljama biti 0,7 evra bez PDV-a za jedan megabajt. Naredne godine će cena pasti na 0,45 evra, a 2017. na 0,2 evra. Ratel je limitirao i cene poziva i SMS poruka za roming u ovim državama.

Ipak, bez obzira na sve ove tarife, korisnicima se i dalje najviše isplati da prosto isključe pristup internetu preko mobilne mreže kada su u romingu, a da za dopisivanje, proveru mejlova, čitanje vesti i gledanje jutjub klipova koriste besplatne wifi mreže. Sa servisima kao što su Skype, Viber ili WhatsApp (koje prema podacima Telekoma Srbije koristi skoro trećina korisnika mobilnih telefona), i sms poruke i razgovori klasičnom telefonskom linijom postaju nepotreban trošak.

Da su korisnici sada ipak edukovaniji i da potezi poput ukidanja internet saobraćaja posle određenog limita daju rezultate, primećuju i sami operateri, a kako kažu, uočava se i trend rasta broja telefonskih razgovora u romingu.

"Evidentiran je rast ukupnog govornog roming saobraćaja u odnosu na isti period prošle godine, dok je SMS saobraćaj na približno istom nivou", kažu u Telekomu, dodajući da imaju smanjen broj žalbi na dospele račune, jer savetuju korisnike da se pre odlaska u inostranstvo "upoznaju sa našim internet roming dodacima, koji omogućavaju povoljnije i sigurnije korišćenje data saobraćaja".

U Telenoru takođe primećuju da se broj poslatih sms poruka nije posebno promenio u odnosu na prethodnu godinu, ali da je "korišćenje interneta u velikom porastu, ponajviše zahvaljujući TravelSure tarifi".

"Kada su u pitanju Telenorovi korisnici, trend prekomernog korišćenja protoka podataka je u drastičnom padu, ali kao što smo naveli, korišćenje interneta je u velikom porastu. Naši korisnici mogu u potpunosti da kontrolišu potrošnju i troškove interneta u romingu uz TravelSure tarife odabirom dnevnog protoka od 10 ili 50 megabajta, a tarifiranje usluge je podeljeno u dve zone - prva je Evropa (bez Rusije), a druga ostatak sveta", kažu u Telenoru.

Za razliku od prva dva operatera, u Vipu je kako kažu, "posebno primetan porast SMS saobraćaja". I kod ovog operatera je došlo do rasta internet saobraćaja "usled povećanog udela smart telefona i popularnosti mobilnih aplikacija za razmenu poruka".

"Korisnici sve više optimizuju svoju potrošnju u romingu i menjaju navike u mobilnoj komunikaciji kada su u inostranstvu. Broj reklamacija na račune za internet potrošnju u romingu je u opadanju, pošto konstantno radimo na edukaciji korisnika i promociji naših specijalnih roming paketa", navode u Vipu.

Gde letuju Srbi

Tačan odgovor na pitanje gde letuju Srbi, turističke agencije ne znaju (jer mnogi ne idu preko njih, a ni one međusobno ne razmenjuju podatke koliko bi trebalo), a Ministarstvo turizma zna još manje, ali zato mobilni operateri znaju do tančina. Jer, svako sa sobom ponese telefon u inostranstvo i skoro svako ga bar jednom upotrebi, makar da se javi kući. Dva zanimljiva zaključka se izdvajaju: mnogo ljudi leto provodi u Bosni i kod rođaka "na privremenom radu" u Evropi, a relativno malo njih u naizgled jako popularnoj Turskoj. Crna Gora i Grčka ostaju najposećenije lokacije za kupanje naših građana.

Prema podacima operatera, dakle, ovog leta Srbi se sunčaju najviše u Crnoj Gori, pa u Grčkoj i na trećem mestu Hrvatskoj. Podaci sva tri operatera se slažu s ovim, s tim što je kod Telekoma Republika Srpska na drugom mestu, a Grčka i Hrvatska na trećem i četvrtom.

Međutim, mnogi leto ne provode na popularnim plažama, već kod rođaka u dijaspori. Tako u Telenoru kažu da imaju veliki broj korisnika u zemljama u kao što su Bosna, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Francuska i Italija. "Zanimljivo je istaći da se u ovim zemljama trenutno nalazi više naših korisnika nego u na primer Turskoj ili Španiji, koje važe za popularne letnje turističke destinacije", dodaju u Telenoru.

U Vipu su posle Crne Gore, Grčke i Hrvatske, najviše korisnika registrovali u Sloveniji i na petom mestu Austriji.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.