Rojters: Srbija brani gradnju MHE, štiti sredinu

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters: Srbija brani gradnju MHE, štiti sredinu

Britanska agencija Rojters piše da je Srbija pripremila nacrt novog zakona kojim će se zabraniti izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima.

Zakon, koji je izradilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije, biće početkom 2019. godine prosleđen vladi i parlamentu, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Ivan Karić za britansku agenciju.

“Ukoliko se nastavi ovaj ekstremno neekološki trend preusmeravanja tokova u kanale, uskoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćemo zauvek izgubiti više hiljada kilometara balkanskih tokova i reka”, reako je Karić.

Dodaje i da bi, prema novom zakonu, male hidroelektrane koje su već izgrađene mogle izgubiti pravo na subvencije za isporuku energije ako se utvrdi da ne poštuju ekološke procedure.

Grupe aktivista za zaštitu životne sredine tvred da će brane iscrpeti reke čiju vodu lokalne zajednice koriste za piće, poljoprivredu, ribolov i turizam, kao i da će uništiti staništa jedinstvenih životinjskih vrsta u regionu, kao što su dunavski losos i balkanski ris.

Nevladine organizacije Rivervoč i Evronejčer (EuroNatur) objavile su danas dokument koji pokazuje da su tri četvrtine reka na Balkanu toliko ekološki vredne da bi na njima potpuno trebalo zabraniti razvoj hidroelektrana.

Te dve organizacije se zalažu za očuvanje mreže vodnih tokova na Balkanu koju nazivaju "plavim srcem" Evrope, procenjujući da rečna mreža od Slovenije do Grčke iznosi čak više od 80.000 kilometara.

Vlasti i investitori širom regiona Zapadnog Balkana, dodaje Rojters, smatraju da je hidroenergija ekološka alternativa za druge izvore energije, i navode da bi zemljama u regionu ona mogla da pomogne da dostignu ciljne nivoe energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj energetskoj potrošnji, koje treba da ispune kako bi se priključile Evropskoj uniji.

Prema planovima koje razmatraju vlade balkanskih država, mreža od skoro 3.000 MHE bi mogla biti izgrađena širom regiona, od čega jedna trećina u zaštićenim područjima, navodi se u tekstu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zeleni Srbije protiv MHE

Izvor: MC Bor, 28.Nov.2018, 00:14

Bor, Beograd, Pirot, Knjaževac, 27.11.2018. Izvor: Nedeljnik. „Кao predsednih Zelenih u Srbiji protivim se izgradnji MHE u zaštićenim područjima, a mislim da je neophodno biti vrlo obazriv prilikom njihove izgradnje i u „nezaštićenim zonama. Ukoliko se nastavi ovaj krajnje neekološki poduhvat...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.