Roglić: Privatizirati sve osim energije, šuma, voda, tračnica i brodskog prijevoza

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2016, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roglić: Privatizirati sve osim energije, šuma, voda, tračnica i brodskog prijevoza

ZAGREB - Vlada Mosta i HDZ-a, odnosno Tihomira Oreškovića, sebe naziva “refrormskom”. Hoće li se doista baviti reformama ili međusobnim prepucavanjima, vidjet ćemo. Kažu, do jeseni. No, za Nacionalni program reformi – premijer je Orešković jučer dobio pohvalu iz Bruxellesa.

Što to stvarno znači za građane i za poduzetnike koji plaćaju porez i od kojih država živi? O tome je u HRT-ovom Studiju 4 govorio jedan od najuspješnijih poduzetnika Branko Roglić, vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tvrtke Orbico…

Orbico posluje u 19 zemalja, promet tvrtke prošle godine je bio 1. 250.000.000 eura, imaju 4.950 zaposlenih.

Roglić je komentirao Nacionalni program reformi. Uvjeren je da reforme moramo provesti.

- Određeni pomaci se primjećuju, nadam se da će se ići u smanjenje poreznog pritiska, kaže.

Smatra da je na poduzetnicima trenutno preveliki teret pa se gospodarstvo ne može brzo razvijati. Da bi gospodarstvo snažno krenulo naprijed, neophodno je privatizirati, restrukturirati, smanjiti broj županija i provesti do kraja fiskalizaciju, poručuje.

Branko Roglić je mišljenja da se gotovo sve treba privatizirati.

- Sve osim energije, šuma, voda, tračnica, brodskog prijevoza sa otocima, naglasio je i napomenuo da je isto toliko bitno i da se administracija hitno dovede u red.

Nema svetih krava. Općepoznato je da su poduzeća koji su u privatnom vlasništvu produktivnija.

- Manje ljudi postižu veći efekt kada je tvrtka privatna, u državnim rukama je manja produktivnost, to su ipak osnovi kapitalizma, kaže.

Na pitanje treba li Podravka biti strateška tvrtka, odgovorio je negativno.

- Podravka će ostati tu, nitko je neće odnijeti negdje ako bude u privatnim rukama. Imat će manje zaposlenih, ali će poslovati stabilno i uspješno, uvjeren je.

Objasnio je da se na pitanje treba li nešto prodavati ili ne, lako može odgovoriti.

- Ako su profiti firme veći nego iznos koji bi dobila država kada bi se tvrtka prodavala, tvrtka treba ostati u državnom vlasništvu, to se lako može izračunati, kaže.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.