Rod voća manji i do 40 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rod voća manji i do 40 odsto

BEOGRAD -

Ovogodišnji rod voća biće umanjen u odnosu na prethodnu godinu i do 40 odsto, a procena se odnosi kako na drvenaste voćke, tako i na malinu i kupinu kod kojih su česte kiše izazvale pojavu gljivičnih oboljenja, sušenje pupoljaka i izdanaka, rečeno je danas na sednici odbora Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu.

Na sednici su izneti zvanični podaci prema kojima će proizvodnja maline ove godine biti za 3, 2 odsto manja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u odnosu na isti period prošle godine i iznosiće 84 160 tona, proizvodnja trešnje manja je za 18, 3 odsto nego lane, a prinos je oko 23 868 tona, višanja ima za 30, 9 odsto manje i kajsija za 29, 2 odsto.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Milan Prostran rekao je da su cene ovih proizvoda zbog manje proizvodnje prilično visoke u maloprodaji, pa se tako cene malina kreću i preko 200 dinara po kilogramu, dok su proizvođači tražili da prilikom kupovine na veliko cena ne bude niža od dva evra po kilogramu.

On je naglasio da je visoka cena i oblačinske višnje za koju je potrebno izdvojiti oko 120 dinara po kilogramu, a cena trešanja kreće se između 150 i 200 dinara.

Zvanični podaci pokazuju i da je u prva četiri meseca ove godine bila povoljna spoljnotrgovinska razmena, sa izvozom poljoprivrednih proizvoda u vrednosti oko 580 miliona dolara, što je za 16, 5 procenata više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvezeno proizvoda vrednosti oko 320 miliona dolara.

Malina je prema tim podacima na drugom mestu po prihodima od izvoza - 47 miliona dolara, iza kukuruza sa prihodom 66 miliona dolara, a na tržištu sve više raste interesovanje za jabukama, kojih je izvezeno u vrednosti 16 miliona dolara.

Na sednici je konstatovano da će i rod povrća biti umanjen, u okruzima poput Pčinjskog i Jablaničkog čak i do 50 odsto zbog poplava, ali da će proizvodnja u zatvorenim prostorima još jedan izvestan period uspeti da podmiri potrebe domaćeg tržišta.

Predsednik odbora Udruženja Lazar Turubatović zaključio je da je u ukupnoj slici u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji zabeležen i pad cena žive stoke, prvenstveno svinja i goveda i naglasio da ima "mnogo neracionalnosti u proizvodnji mesa".

On je rekao da bi trebalo preurediti prerađivačku industriju kako bi se postigla konkurentnost na tržištu.

Članovi odbora usaglasili su se da je neophodno doneti Nacionalni program za poljoprivredu i program ruralnog razvoja, gde bi se precizno utvrdila kratkoročna i srednjoročna agrarna politika, tako da bude u skladu sa zajedničkom agrarnom politikom Evropske unije.

Oni su ukazali da bi na taj način do 2014. godine bio utvrđen prioritet razvoja agrarne politike kao osnove za utvrđivanje agrobudžeta za period 2011. - 2014. godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.