Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizik ulaganja u Srbiju

Beograd -- Srbija je sada zemlja sa srednjim nivoom rizika za strane investitore, kaže stručnjak za procenu rizika.

To je niža stopa nego što je do sada bilo, ocenio je glavni ekonomista jedne od vodećih svetskih kompanija za procenu rizika Džardin Lojd Tompson, Majkl Lenard.

Lenard je, kako navodi Ministarstvo za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom, nedavno boravio u Beogradu na poziv ministra Milana Parivodića, a tokom posete sastao se sa više od dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladinih službenika i predstavnika najvećih domaćih i stranih kompanija iz oblasti procene rizika, osiguranja i reosiguranja.

Kako se navodi, Džardin Lojd Tompson procenjuje da se smanjio rizik za ulaganje u Srbiju, na osnovu reformi koje su poboljšale investicionu klimu u Srbiji.

Ipak, ta strana kompanija je upozorila da bi glavni faktor za moguće povećanje rizika za ulaganje u Srbiju u naredne dve godine moglo biti rešenje pregovora oko statusa Kosova, politika stranih investicija i sposobnost Narodne banke Srbije da održi rast deviznih rezervi.

Ministarstvo u saopštenju ističe da je sada rizik za strane investitore u Srbiji, prema proceni te kompanije, smanjen na srednji nivo, u oblasti pravne sigurnosti, propisa i dozvola, ispunjenja ugovornih obaveza, socijalnih nemira i kreditnog rizika.

"Ovakva odluka znači da će cena koju investitori plaćaju osiguravajućem društvu kako bi osigurali svoje investicije u Srbiji ubuduće biti niža, što će automatski učiniti investiciju jeftinijom", ističe se u saopštenju.

Ta strana kompanija procenjuje da sesmanjio rizik za ulaganje u Srbiju i zbog, kako se navodi, rasta stranih direktnih investicija i deviznih rezervi Srbije, a značajan faktor bila je i "brza normalizacija odnosa sa susedima i mirno razdruživanje sa Crnom Gorom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.