Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rizičan model rukovostva NIS-a"

Beograd -- Država mora da mu garantuje većinsko vlasništvo i kontrolu u upravljanju NIS-om, smatra predstavnik ambasade SAD.

Mark Bočeti, šef Ekonomskog odeljenja američke ambasade u Beogradu, o privatizaciji NIS-a kaže da je to neophodno ukoliko država želi uspešan dogovor sa budućim kupcem Naftne industrije Srbije. To podrazumeva model trenutne i potpune privatizacije, smatra Bočeti u intervjuu koji sutra objavljuje specijalizovani sajt Enerdžiobzerver.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Bio bih iznenađen ako bi 'Meril Linč' predložio nešto suprotno", izjavio jeBočeti. On smatra da je koncept 'prvo modernizacija pa privatizacija' NIS-a, koji zagovara rukovodstvo kompanije, a koji je, prema pisanju medija, prihvatljiv i za privatizacionog savetnika, visoko rizičan jer se može veoma lako zloupotrebiti u lične interese.

"Postoji rizik da neće ni biti modernizacije ili će se dogoditi veoma sporo ili će biti loše urađena, jer se postavlja pitanje koji je taj investitor koji bi finansirao ključne kapitalne investicije, ako ne može da kontroliše donošenje odluka u kompaniji", smatra Bočeti.

On dodaje da kod manjinske privatizacije postoji rizik i od zadržavanja postojećeg menadžmenta da upravljanja kompanijom. "Analitičari privatizacije ukazuju da je upravljački menadžment, koji nije vlasnik imovine ili ne reprezentuje efikasno vlasnika, veoma često u poziciji da zloupotrebi kompaniju za svoje sopstvene interese. Ja ne kažem da je postojeća upravljačka struktura NIS-a korumpirana, ja ih ne poznajem i nisam studiozno proučavao kompaniju. Ali, kažem da postojanje ovakve situacije predstavlja rizik", zaključuje on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.