Rio Tinto u gubitku zbog pada cijena sirovina

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Feb.2016, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rio Tinto u gubitku zbog pada cijena sirovina

MELBOURNE - Druga po veličini svjetska rudarska kompanija Rio Tinto zabilježila je lani gubitak zbog oštrog pada cijena sirovina, pa je poslovodstvo najavilo daljnje smanjenje troškova.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, Rio Tinto je u prošloj godini poslovao s neto gubitkom od 866 milijuna dolara, što je među ostalim, posljedica otpisa imovine u visini 1,8 milijardi dolara u vezi s projektom vađenja željezne rude u Gvineji.

Zbog niskih cijena >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << željezne rude, bakra i aluminija, operativna dobit tvrtke lani je pala 51 posto, na 4,45 milijardi dolara.

Rudarske su tvrtke pod pritiskom rejting agencija koje od njih traže da smanje troškove, uključujući isplate dividendi, kako bi prebrodili najgore tržišne uvjete u protekla dva desetljeća.

Izvršni direktor Rio Tinta Sam Walsh ističe kako gospodarsko pogoršanje stvara nesigurnost na tržištu, pa je najavio daljnje smanjenje troškova poslovanja.

"Pokrećemo novu rundu mjera za smanjenje operativnih troškova za daljnjih milijardu dolara u 2016. i isto toliko iduće godine", poručio je Walsh.

Rio Tinto je, inače, u boljoj poziciji u odnosu na njegove konkurente, kao što su BHP Billiton i Anglo American, jer je znatno smanjio dugove u protekle tri godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

U Srbiji otvara rudnik, u svetu množi minus

Izvor: B92, 11.Feb.2016

Druga po veličini svetska rudarska kompanija Rio Tinto zabeležila je lani gubitak zbog oštrog pada cena sirovina...Poslovodstvo kompanije najavilo je dalje smanjenje troškova. Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, Rio Tinto je u prošloj godini poslovao sa neto gubitkom od 866 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.