Rigorozne mere štednje u Italiji

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rigorozne mere štednje u Italiji

Paket mera štednje, usvojen u utorak zbog ekonomske i finansijske krize koja uzima danak u Italiji, trebalo bi da smanji budžetski deficit i podstakne brzi oporavak dosad nevidjene recesije i niskog privrednog potencijala.

Moguća je i "kontramera", da se ubrza već zabeležen pad popularnosti premijera Silvija Berluskonija, ocena je analitičara.

Plate zaposlenih u javnoj upravi u Italiji biće smanjene u rasponu od pet do 10 odsto i zamrznute u naredne tri >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godine dok će ministarstva morati da za 10 odsto smanje svoje troškove.

Predvidjeno je i dodatno oporezivanje bonusa visokim rukovodiocima u privatnim kompanijama.

Novim planom štednje će, takodje, biti prepolovljene subvencije političkim partijama i administraciji na lokalnom nivou, u gradovima i regionima.

U tome leže mnogi problemi, jer će skoro sasvim sigurno reagovati partije sa kojima Berluskoni vlada u koaliciji.

Tu su Severna liga koju vodi Umberto Bosi i koja se bori za autonomiju na italijanskom severu i Nacionalna alijansa, inače bivši fašisti kojima je, nakon niza godina kada nisu imali ulogu u italijanskoj politici, značaj dao sam premijer kada je podržao njihovog voju Djanfranka Finija u kandidaturi za gradonačelnika u Rimu.

Očekivanja su da će zahvaljujući smanjenju troškova i povećanju poreza biti postignuta ušteda od oko 24 milijarde evra i biti zaustavljena recesija najteža od vremena posle Drugog svetskog rata, javile su agencije.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Silvio Berluskoni prepolovio subvencije političkim partijama

Izvor: Danas, 26.Maj.2010

Paket mera štednje, usvojen zbog ekonomske i finansijske krize koja uzima danak u Italiji, trebalo bi da smanji budžetski deficit i podstakne brzi oporavak od dosad neviđene recesije i niskog privrednog potencijala. Moguća je i „kontramera“, da se ubrza već zabeležen pad popularnosti premijera...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.