Riblji apetiti Rusije rastu

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riblji apetiti Rusije rastu

11.02.2014. -

Do 2030. godine dve trećine ribe koju čovečanstvo pojede na planeti biće odgajano u veštačkim uslovima. Takvu prognozu je dala Svetska organizacija za hranu UN (FAO). Lider u proizvodnji i potrošnji ribe ostaće kao i danas Kina. U Rusiji potencijal proizvodnje ribe još nije iskorišten potpuno. Kako bi se stimulisao razvoj grane, vlada je razradila za biznis niz olaškica.

Riba je važan element ljudske ishrane. Čovečanstvo je naučilo da uzgaja pojedine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vidove u veštačkim uslovima i dobilo mogućnost da češće vidi ovu vrednu namirnicu na stolu. Danas je lider industrijske proizvodnje ribe Kina. Ona odgaja godišnje oko 70 miliona tona. Slede Indonezija, Indija, Peru, Japan, Filipini, Vijetnam, SAD, Čile. Rusija sa njenim ogromnim brojem vodenih površina i dugom oblaskom linijom po ribnjacima do danas nije bila među prvima, ističe rukovodilac centra za veze sa javnošću Federalne agencije za ribarstvo Aleksandar Saveljjev.

Nažalost, veoma smo zaostali zbog odsustva normativno-pravne baze. Nesrećni zakon o ribnjacima ministarstvo poljoprivrade je pravilo 14 godina. Ovaj zakon je tek prošlog leta bio usvojen u Državnoj dumi i predsednik ga je potpisao.

Sada ruski proizvođači ribe mogu da počnu da rade punom parom. Razrađuje se namenski program razvoja ribarske industrije. Biznismeni koji uzgajaju ribu dobiće pomoć u otplati kredita, subvencije za ekonomski značajne projekte. Uz to sva poljoprivredna preduzeća u Rusiji oslobođena su poreza na profit do 2018. godine. Oživljavanje je već osetno, ističe predstavnik Rosribolovstva Aleksandar Saveljjev.

- Još prošle jeseni smo uputili premijeru i ovlašćenom predstavniku predsednika u regionu megaprojekat razvoja marikulture na Dalekom Istoku: na Sahalinu, u Habarovskom kraju, u Primorju. Realizacija ovog projekta omogućiće da se u ovom regionima otvori više od milion radnih mesta. Možete da zamislite šta to znači za Daleki Istok. Trepang, morski ježevi, školjke to su oni plodovi mora koji možda nisu baš najpoznatiji stanovncima srednje Rusije, ali koji imaju kolosalno tržište za plasman. Naši naučnici su izračunali da u ukupnom obimu to može da bude oko 3,5 miliona tona godišnje. Evo kakvi potencijali se skrivaju. I, naravno, kada se pojavila normativno-pravna baza, to će se razvijati. Mi svi, na Dalekom Istoku posebno, stojimo jednostavno na pragu investicionog buma u marikulturnoj privredi.

Osim beskičmenjaka očekuje se uvećanje industrijske proizvodnje šarana, lososa, jesetre. Aktivni razvoj industrijskog uzgoja ribe je svetska tendencija. Prema prognozi FAO, za 15 godina više od 60% svetske proizvodnje ribe će otpadati na ribnjake. Između ostalog ne treba misliti da će uzgoj ribe ostaviti bez posla tradicionalne ribolovce. Stručnjaci su uvereni da će se obim ulova divljih vidova ribe sačuvati na prethodnom nivou. Uzimajući u obzir da će do 2050. godine broj stanovnika planete skočiti sa 7 do 9 milijardi, biće potrebno mnogo ribe.

Natalija Kovalenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.