Revizori potvrđuju gubitke NIS-a?

Izvor: Politika, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizori potvrđuju gubitke NIS-a?

Ukoliko revizor KPMG potvrdi da je NIS lane poslovao s gubitkom, dug ruskom partneru Srbija može da namiri u gotovini, smanjenim učešćem vlasništva ili povećanjem ulaganja u gradnju Južnog toka

Revizorski izveštaj o poslovanju NIS-a za 2008. godinu trebalo bi da bude predočen Upravnom odboru kompanije 29. maja, saznaje „Politika”. Iako će se, najverovatnije, revizorski izveštaj poklopiti s onim što je „Gaspromnjeft” već predočio – da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je prošla godina završena s gubitkom od oko 3,8 milijardi dinara ili 40 miliona evra, srpska strana ostaje pri svom – NIS je poslovao pozitivno iostvario je dobit od oko 2,3 milijarde dinara.

Ukoliko, međutim, srpska strana bude morala da prizna negativan izveštaj revizorske kuće KPMG, koju je angažovao bivši menadžment NIS-a, postavlja se pitanje kako će država i većinski vlasnik „Gaspromnjeft” dogovoriti eventualno „peglanje” minusa.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, kaže za „Politiku” da treba sačekati konačan izveštaj, jer će se tako videti koliko je revizor išao u preispitivanje poslovanja kompanije.

– Na jedan način će se dugovi poravnavati ukoliko revizor utvrdi da je država kao doskorašnji stopostotni vlasnik kompanije krivac, a na drugi ukoliko je tome kumovalo bivše rukovodstvo NIS-a tako što nije vodilo računa o tekućem poslovanju kompanije – kaže Pavlović.

On podseća da je Međudržavnim ugovorom potpisanim između Srbije i Rusije predviđeno da NIS ne sme dodatno da se zadužuje posle 31. decembra 2007, jer se „Gaspromnjeft” obavezao da preuzme imovinu NIS-a sa stanjem na taj dan. Ukoliko je država do potpisivanja kupoprodajnog ugovora s „Gaspromnjeftom” na bilo koji način omogućila promenu strukture kapitala kompanije, saglašavala se s tim da NIS u tom periodu uzima kredite, daje imovinu pod hipoteku, dug s ruskim partnerom se može poravnati nadoknadom u novcu što, napominje Pavlović, ne znači i parama poreskih obveznika.

– Država može da proda neku drugu svoju imovinu i tim novcem namiri „Gaspromnjeft” ili da se odrekne nekog procenta od svojih 49 odsto, koliko sada ima u NIS-u – kaže Pavlović. – Moguće je i da vlada s „Gaspromom” dogovori da za iznos njenog duga poveća državno ulaganje u gradnju gasovoda Južni tok.

Ako revizor utvrdi da je glavni krivac za ustanovljeni gubitak u poslovanju NIS-a bivši menadžment, onda će on ići na račun kompanije. Odnosno, NIS će biti taj koji će morati da pokrije gubitak.

Na konstataciju da je bivši menadžment NIS-a tokom 2008. godine, kada to nije smeo, otuđivao imovinu NIS-a, tako što su prodate akcije koje je kompanija imala u „Hajatu”, kao i da se NIS dodatno zaduživao, Pavlović kaže da će to morati da se reši unutar kompanije. S druge strane, revizor treba da odgovori na pitanje ko je bivšem menadžmentu NIS-a odobrio da menja strukturu kapitala kompanije.

Izvesno je, smatra Pavlović, da „Gaspromnjeft” neće oprostiti nijedan evro srpskoj strani, što nije stvar ruske tvrdoglavosti, nego bi to zahtevao bilo ko da je kupio NIS.

Upitan da li srpska strana Upravnog odbora NIS-a ima neki predlog kako da se postupi ako revizorski izveštaj bude negativan, Nikola Martinović, član UO, kaže za naš list da on neće tako lako prihvatiti izveštaj KPMG:

– Kolegama sam već predočio da bez popisa najmanje 70 odsto NIS-ove imovine, revizorski izveštaj o negativnom poslovanju neću prihvatiti. Koliko znam, taj popis još nije završen, a završni račun je odraz imovine.

Martinović ističe da je sa navedenim stavom upoznao i Vjačeslava Jakovljeva, jednog od direktora „Gaspromnjefta”, koji ga je u tome podržao.

Jasna Petrović

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.