Revizija ukazala na nepravilnosti

Izvor: B92, 17.Dec.2010, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizija ukazala na nepravilnosti

Beograd -- Državna revizorska institucija uskoro će podneti prekršajne prijave protiv korisnika budžeta koji su kršili propise, pre svega u vezi s javnim nabavkama.

DRI je u četvrtak predstavila izveštaj o kontroli završnog računa republičkog budžeta za 2009. godinu, u kom su navedene brojne nepravilnosti.

Utvrđeno je da su kršeni i zakoni, pre svega Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o javnim nabavkama.

Izveštaj revizora od preko 1.200 strana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obuhvatio je detaljan pregled trošenja novca u sedam ministarstava, Narodnoj banci Srbije i Upravi za trezor.

Ministarstvo rada je najviše kritikovano zbog netransparentnih javnih nabavki. Navodi se da je, između ostalog, Gerontološki centar Pančevo pokrenuo postupak javne nabavke za adaptaciju prostora za smeštaj nepokretnih korisnika, odnosno za postavljanje medicinskog poda u njihovoj sobi, procenivši vrednost posla na 4,5 miliona dinara. Nabavka je sprovedena direktnim pregovaranjem, u hitnom postupku.

Resor Saše Dragina je prema nalazima revizora, između ostalog zaključio ugovor sa Hjulit Pakardom vredan 3,5 miliona evra, što je za čak 115 miliona dinara više nego što je odobreno zakonom.

Takođe je i, kako navodi revizor, mimo zakona sklopljen ugovor vredan 150.000 evra sa estonskom firmom za konsulatacije Rural sistem.

Odgovor Ministarstva je da je ugovor o uvođenju informacionog sistema za implementaciju agrarne i ruralne politike za potrebe Uprave za agrarna plaćanja zaključen je u potpunosti u skladu sa odredbama članova Zakona o javnim nabavkama.

"O navedenom je pribavljeno mišljenje jedine nadležne institucije za tumačenje Zakona o javnim nabavkama, ministarstva finansija, kao i stručni stav Uprave za javne nabavke", navodi Ministarstvo.

Državni revizori su procenili da su i drugi budžetski korisnici neopravdano sprovodili postupke hitnih javnih nabavki robe, pružanja usluga i izvođenju građevinskih radova u ukupnoj vrednosti 303,1 milion dinara.

Ministarstvo infrastrukture nije u skladu sa zakonom sporovelo postupak nabavke kancelarijskog materijala, obrazaca međunarodnih dozvola, niti je na zakonit način sprovelo postupke javnih nabavki u ukupnoj vrednosti 156 milona dinara.

"Mi smo već ove godine sve to popravili. već ove godine. Nema više plaćanja. Od momenta revizija koja je trajala pet meseci. To je jedna ozbiljna revizija i ja sam zahvalan revizorima što su to uradili", kaže ministar Milutin Mrkonjić.

Popov: Nasleđe prošlosti

Način trošenja novca iz budžeta nasleđe je prošlosti, a može se otkloniti samo efikasnim sankcionisanjem onoga ko nije poštovao propise, ocenjuje rezultate izveštaja DRI ekonomista Zoran Popov.

Osim što je utvrdila veliki broj nepravilnosti u trošenju državnog novca prošle godine, Državna revizorska institucija je zaključila i da je nemoguće precizno utvrditi stanje dugova, potraživanja i vlasništvo države u pojedinim preduzećima.

Prema oceni Popova, to je nedopustivo.

"Naša privreda se koliko-toliko prestrojila na neki tržišni način poslovanja, npr. preduzeća idu u stečaj", kaže Popov.

"Jedini segment društva koji se nije reorganizovao – to je država, odnosno javna potrošnja. To možete otkloniti efikasnim sankcionisanjem onoga ko se ponašao mimo odredbe zakona ili Ustava”, smatra on.

Revizija je obuhvatila oko 70 odsto budžetskih troškova, a kontrolisano je sedam ministarstava, Uprava za trezor i Narodna banka Srbije. Više o ovoj temi možete čitati i na stranicama BIZ-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.