Revitalizacija hidroelektrane Đerdap važna za naš energetski sistem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2021, 12:33

Revitalizacija hidroelektrane "Đerdap" važna za naš energetski sistem

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Mihajilom Cvetkovim, šefom Predstavništva kompanije "Silovije mašini" u Srbiji, i sa njim razgovarala o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u Hidroelektrani "Đerdap I", kao i potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

"Kompanija "Silovije mašini" realizuje važne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktivnosti za "Elektroprivredu Srbije", samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima. Drago mi je da projekat revitalizacije HE "Đerdap I" ulazi u završnu fazu, revitalizacija "Đerdapa II" nam je, takođe, veoma važna, kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti. Pripremamo i knjigu projekata, jer će u energetici biti puno ulaganja i u interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajil Cvetkov zahvalio je na sastanku, rekavši da ova kompanija dugo radi u Srbiji, te da saradnja datira još iz vremena Jugoslavije.

"Dosta je naše opreme u "Đerdapu" I i II, kao i "Kostolcu". Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu. Revitalizacija "Đerdapa I" je zahtevna i zaslužuje veliku pažnju, stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju "Đerdapa II", priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna", rekao je Cvetkov.

Ruska kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TENT-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović sa predstavnicima ruske kompanije o revitalizaciji Hidroelektrane Đerdap 1

Izvor: Danas, 20.Jan.2021

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je dana sa šefom predstavništva ruske kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihajilom Cvetkovim o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u hidroelektrani "Đerdap 1", kao i potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.