Izvor: B92, 19.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restrukturiranje na srpski način

Beograd -- Rezultat dva meseca restrukturiranja Jat ervejza: jedan zaposlen u novom preduzeću i to direktor, a ostalo sve po starom.

Stručnjaci upozoravaju da se na taj način neće daleko stići s promenama u javnim sektorima, što je uslov da se privreda oporavi. Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je početkom aprila da će "Jat tehnika" biti posebno preduzeće, odvojeno od Jata, u kojem će biti zaposleni aviomehaničari, inženjeri i drugo tehničko osoblje, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do sada bilo na platnom spisku Jata.

Medjutim, Dragan Bogdanović, predsednik sindikata aviomehaničara Jata kaže da se izdvajanje desilo samo na papiru: "Moram da kažem da ta tehnika ima jednog zaposlenog - direktora Budimira Hinića, nijedna radnik, sredstvo, alat, nije prebačeno. Ja smatram da se mi nismo odvojili iz Jata mada bismo mi želeli da se to žarko desi".

S druge strane, ministar privrede Predrag Bubalo kaže za B92 da sve što je bilo zamišljeno jeste i urađeno u Jatu i da je to tek početak resturukturiranja. On podseća da je i u drugim javnim preduzećima taj proces počeo nedavnom odlukom da se 36 preduzeća, koja se bave sporednim delatnostima, ugostiteljstom, turizmom i slično, izdvoje iz javnih preduzeća.

Bubalo navodi da će privatizaciju, pre svega u energetici, ubrzati izbor privatizacionog savetnika do kraja godine: "Ja sam zagovornik dokapitalizacije da imamo strateškog partnera. Da kapital investiran u ta javna preduzeća ostane kod njih, a ne da ide u budžet i da se potroši na neke druge stvari. Na taj način javna preduzea će postati regionalni lideri".

Medjutim, direktor Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević smatra da se javna preduzeća ne reorganizuju onom brzinom koja je planirana i koja je, pre svega, neophodna, jer je za nadležne često to političko i socijalno, nego ekonomsko pitanje: "Mislim da je veoma bitno da se restrukturiranje ubrza s obzirom na sve ukupne performanse srpske ekonomije i da i najmanje greška prilikom restrukturiranja može imati krupne posledice po razvoj zemlje".

Podsetimo, osam javnih preduzeća napune petinu budžeta, ali zato njihovi gubici čine skoro trećinu ukupnih gubitaka u privredi. U njima je zaposleno 135 hiljada radnika, odnosno 11 odsto od ukupno zaposlenih.

Vladinim planom predviđeno je da 18 hiljada radnika bude višak, od čega će 9.000 ljudi izaći kroz zdvajanje sporednih delatnosti, dok će preostalih 9.000 otići uz otpremnine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.